Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisttal i Helsingborg granskas av åklagare

Den före detta Klu Klux klan-chefen David Duke pratade den 8 februari i Helsingborg inför nazister från Sverige och Danmark.

Nu finns föredraget på internet och åklagaren ska utreda ärendet.

Den som lyssnar på inspelningen hör hur David Duke presenteras som en "framstående gäst inom våra kretsar" och hur han därefter inleder med att berätta att Sverige påminner om Nordafrika.


Den "judiska konspirationen", som målas upp som huvudfienden som styr världen, är orsaken till den etniska rensningen i Sverige av svenskar, och den farliga invandringen.

Enligt föredragshållaren går judarnas konspiration ut på att förstöra andra kulturer.


"Vårt folk är i en ständig kamp för överlevnad. Jag hoppas ni blir inspirerade till att bli hjältar. Ni måste ta ansvar för er ras. Ni måste göra allt ni kan för saken." , säger Duke.


Det är Eva Pihl, kammaråklagare i Helsingborg, som ska utreda ärendet. Överåklagaren i Malmö Sven-Erik Alhem berättar att denna typ av ärenden är komplexa, inte minst med tanke på att filen finns på utländsk hemsida.

- Hon kommer att göra en förutsättningslös prövning, sedan får vi se, säger Sven-Erik Alhem.


Som 16-åring gick David Duke med i Klux klux klan. Med anledning av sin senaste bok "Den judiska rasismen" har han rest runt och hållit föredrag. Förutom Helsingborg, har han även gästat Stockholm och Göteborg.


Polisen övervakade tillställningen men behövde aldrig ingripa. De uppskattar att 70-80 nazistsympatisörer lyssnade på det timmeslånga föredraget. Nordiska förlaget var de som bjudit in honom. Enligt företrädare från Expo, som granskar nazismen i Sverige, är förlaget en "nazistisk intellektuell organisation med väldigt mycket antisemitism".
Gå till toppen