Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan även manlig skönhet köpas för pengar

Männen har fått en egen skönhetsarena där det är tillåtet att både raka benen, plocka ögonbrynen och lägga ansiktsmask.
I vår kommer två svenska modemagasin enbart riktade till män. I Malmö har Sveriges första butik för manlig skönhetsvård öppnat.

Marknaden har vaknat och insett att det går att tjäna pengar på manlig fåfänga. Puder, täckstift och foundation tar plats bredvid rakhyveln i badrumsskåpet. Presentförpackningar med skönhetsprodukter för män säljer mer än någonsin. Äldre män frågar efter antirynkcremer.


Enligt marknadsundersöknings-

företaget AC Nielsen ökar försäljningen av duschkrämer allra mest inom kategorin kroppsvård. Och det är männen som står för den största ökningen.Salar Alemi och kompisen Alexander Sande har öppnat butiken Stil & Rent för Män i Malmö. Butiken säljer hudvårdsprodukter och är Sveriges första manliga skönhetsbutik. Foto: Emma Larsson

Vid Davidshallstorg i Malmö ligger sedan några månader Sveriges första manliga skönhetsbutik: Stil & Rent för Män.


Ägarna Salar Alemi och Alexander Sande tröttnade på att snacka om rakning och hudvård med kvinnliga butiksbiträden och började importera amerikanska hudvårdsserier som tagits fram enbart för män.

- Vi vill att killar ska kunna komma hit och hitta allt på ett ställe. De ska känna sig trygga här. Vi ger dem råd och hjälp med hur de ska ta hand om sitt utseende, säger Salar Alemi.


Sminkar för att dölja

Längs ena väggen står rengöringsprodukter, rakprylar och hudcremer prydligt uppradade. Ansiktstvål kostar 115 kronor, den lilla manikyrpincetten 169. För en mjukgörande antirynkcreme får man punga ut med 365 spänn.

- Flera äldre män har kommit in och frågat efter den, säger Salar Alemi.


Till vänster ligger sminkavdelningen med foundation, puder och täckstift. Läppstift och mascara finns inte, även om en del kunder frågar efter det, sminkprodukterna på Stil & Rent för Män är till för att dölja missprydande finnar eller sviterna av en taskig rakning.


- När det gäller rengöring finns det inga gränser för intresset bland män, men smink är fortfarande rätt så tabu och lite bögvarning. Jag använder det inte själv, säger Alexander Sande.

Inte heller kollegan Salar Alemi vill riktigt kännas vid sminkprodukterna. Han ryggar inför för frågan om vilket smink han själv föredrar.

- Va? Nä. Vad menar du? säger han och tittar bort.


Necessär för överlevnad

Längst upp i hyllan står svarta necessärer på rad. Innehållet rubriceras som "överlevnadskit" och innehåller ansiktsvatten, ansiktsscrub, aftershave, ögoncreme mot påsar under ögonen, concealer och läppbalsam. Produkterna brukar användas av Johnny Depp och Antonio Banderas. Nu har den släppts för "vanligt folk" säger Alexander Sande.


Bakom draperiet längst in i butiken tänker butiksägarna inom kort erbjuda ansiktsrengöring, massage och vaxning. Planer finns på hudvårdskurser för män.

- Innan jag började med det här hade jag velat veta mer om hur man sköter om huden. En del har ingen som helst kläm på sånt här, säger Salar Alemi.


Sedan starten för tre månader sedan har kundtillströmningen ökat. En del tittar in av ren nyfikenhet. Några är ditskickade av sina fruar eller flickvänner som tröttnat på att männen rotar runt i deras necessärer. Andra är kunniga och vet precis vad de letar efter.

- En handlade för flera tusen. Han sa att han skulle ha allt i butiken, säger Salar Alemi förtjust

.

Andra är mer restriktiva. Att gå från den Konsuminhandlade Niveaburken till mer avancerad och kostsam hudvård kräver mod och kunskap.


Men det går att få hjälp. På bloggen manolo.se, som har 1 400 unika besökare varje dag, ger tre killar råd om mode och skönhetsvård. De senaste dagarna har kroppsbehåring varit en flitigt diskuterad fråga. Läsaren får lära sig att ett nyrakat huvud mår bäst av att rollas med en deodorant för att dämpa eventuell irritation. Och att sporadiska strån på axlar och rygg enklast tas bort med hjälp av pincett och en god vän.


Signaturen Umeh skriver: "Vart köper man punghårborttagningsgel då? Långt ord... Sökning på google gav inget resultat."

Björn Jeffrey som startade manolo.se befarar att utseendefixeringen på sikt kommer att öka även bland männen. Han vill helst inte bidra till den utvecklingen.

- Det vore ett stort bakslag. Vi försöker mer ge tips och råd.
Gå till toppen