Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trendbrott ger mindre hyreshöjningar

Hyrorna höjs med i genomsnitt 2 procent i år. Förhandlingarna börjar bli klara och höjningen är lägre än förra året.

- Vi ser det som ett trendbrott eftersom vi sett allt högre höjningar sedan år 2002, säger Anders Mattsson som är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningens riksförbund.

De börjar bli färdiga med förhandlingarna med de kommunala bostadsföretagen och dessa sätter sedan tak för de privata fastighetsägarnas hyreshöjningar.

- De 2 procenten är en sanning med modifikation. Vi har ett spann mellan 0 och 4 procent. Man måste bedöma varje företag för sig när man förhandlar om en rimlig hyreshöjning, man tittar på underhåll med mera, säger Anders Mattsson.


Höjningen kan också variera mellan olika hus inom bostadsföretagen.

För de skånska allmännyttiga bostadsföretagen ligger höjningarna mellan 1,63 procent, för Ängelholmshem, och 2,5 procent för Eslövsbostäder. Men Eslöv ligger fortfarande under många andra kommuner. Höjningen kostar 112 kronor mer i månaden, vilket innebär en ny hyra på 4 606 kronor för tre rum och kök på 75 kvadratmeter.


Även om den genomsnittliga hyreshöjningen är en halv procent lägre än förra året, är Anders Mattsson långt ifrån nöjd.

- 2 procent är ganska mycket när den beräknade inflationen bara är en halv procent, säger han.

En anledning till att det blir högre är att kostnader som fjärrvärme, vatten, sophämtning med mera, ökar fortare och utgör en allt större andel av hyran.

- Sedan finns det kommuner som tar ut vinstpengar ur de allmännyttiga för att lägga på annat inom kommunen, det tycker vi inte är särskilt snyggt. Det är den krassa ekonomin som styr, säger Anders Mattsson.


I elva fall strandade årets hyresförhandling och hänvisades till Hyresmarknadskommittén där flertalet avgjordes. I de tre som är kvar; Nybro, Strängnäs och Mönsterås, handlar det om internränta, en fråga som anses principiellt viktig och handlar om ifall bostadsbolagen har rätt att begära avkastning på de hyror hyresgästerna redan betalat in.

Frågan ska behandlas vidare centralt.

Hyresgästföreningen går nu vidare med förhandlingar med de privata bostadsföretagen.


Gå till toppen