Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kamp för att få fram hemtjänstens mat

Varm mat, god mat och mat i rättan tid. Sydvenskan följde med när Anne Lindvall på hemtjänsten i Dösjebro trotsade snön och levererade herrgårdslimpa till de äldre.

DÖSJEBRO. Hemtjänstens vita tjänstetoyota som står parkerad vid Tallgården ser inte ut som en bandvagn direkt. Enligt Anne Lindvall är den bättre än vad man kan tro.

- Den är ganska nim att köra. Man sitter högt och sådär.


Thermobrallor, extravantar och snöskyffel tillhör numera nödvändigheterna när hemtjänstens Anne Lindvall levererar mat runt Dösjebro. Foto: Göran Olsson.

Även om hon litar på bilens vägegenskaper har hon försäkrat sig mot alla eventualiteter.

- Du ser. Jag har både termobyxor och vantar med mig.


Hon lastar in termoväskan med varm mat och kör åt Kävlingehållet och en av tre leveranser. På vägen berättar hon om sitt jobb och hur det har förändrats med åren.


Skillnaderna mot för 19 år sedan är många. Anne Lindvall tycker att det har blivit jäktigare med mindre tid till de gamla. De äldre har blivit fler och sämre sedan ålderdomshemmen försvann. Den där koppen med kaffe och lite prat hinns inte med.

- Det har ju blivit jäktigare. Det har det, konstaterar hon när vi svänger ner på en liten grusväg.


En bit in står brevbäraren Per Bengtsson och knixar fram och tillbaka med bilen. Han verkar tveksam till att köra längre upp på vägen.

- Vi har fått besked om att vi själva får avgöra hur långt vi kör idag så jag avvaktar lite.


Anne Lindvall rusar motorn och tuggar vidare genom snötäcket en 100 meter och in på en gårdsplan där Thea Nilsson väntar på middag.

Maten levereras fortfarande varm varje dag från Tallgården. I framtiden är det dock tänkt att distributionen ska läggas ut på entreprenad och köras ut kall en gång i veckan. Det ska spara kommunen runt en miljon kronor årligen.

- Men det kommer fortfarande att innebära att vi får åka ut och hjälpa till med att värma upp och dela maten till exempel.


Diskussionen om framtidens matleveranser har inte nått in i Thea Nilssons kök där veckomenyn ligger prydligt på diskbänken.

- Det har jag inte hört någonting om. Men maten är god i alla fall.


Maten ligger i anonyma folieförpackningar men Thea och Anne går igenom menyn och konstaterar att det är herrgårdslimpa och katrinkompott.

Äldreomsorgen är en av de kommunala domäner som kostar mest. Under senare år har verksamheten fått spara eller effektivisera som det också kan heta.


En av idéerna som nyligen sjösatts är att verksamheten på Tallgården ska drivas som ett företag i företaget. Om verksamheten till exempel går med vinst kan det utgå bonus till personal för prestation och närvaro.

- Och den moroten finns inte idag, säger Eva Björklund, enhetshef.


Anne Lindvall var skeptisk till en början och vädrade nya besparingar. Numera är hon mer positivt inställd.

- Det kanske kan göra jobbet mer attraktivt, säger hon och berättar att hemtjänsten inte står högt i kurs när vårdeleverna kommer på praktik.

- De vill vara på lasarett.


Och behovet av morötter finns. Anne Lundvall berättar om årets julkapp från arbetsgivaren.

En svart ryggsäck som det står Kävlinge kommun på.

- Här har jag jobbat ett helt år och får en ryggsäck.


Hon berättar att gåvan ändå kommit till viss nytta.

- Min man hade med den upp till Sälen för att ha fika i.


På vägen mot Hög får Toyotan erkänna sig besegrad när den fastnar i snön. Anne får skotta sig loss och backa tillbaka innan hon kan sätta kurs mot nästa hus.

- Alltså jag trivs med att köra runt på vägarna så här. Det är ett fritt jobb.
Gå till toppen