Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kallt att sova i hus som värmer sig självt

De självuppvärmda husen i Glumslöv håller inte värmen. När vinterkylan kom gled termometern ner till 16,5 grader i ett hus.
- Det här är ett problem, vi hade inte räknat med den här typen av bekymmer, säger Landskronahems vd Göran Jingborg.

GLUMSLÖV. De självuppvärmda husen stod klara förra året, sista inflyttning var i november. Husen är extremt välisolerade, som en termos, men har inga element utan värms upp av den energi som alstras av människor, husdjur, lampor och elektriska apparater som tv, kylskåp, spis etcetera.

Ganska omgående fick några familjer problem med att hålla värmen i husen, och bostadsföretaget Landskronahem har gett kompensation (på 300-1 200 kronor i månaden) för extra värmekostnader.


Under en vecka mätte man temperaturen i alla hus. Utomhus var det då mellan minus fem grader och plus fem grader.

- Yttertemperaturen gör ingen större skillnad. Däremot blev vi förvånade över att det var så stor skillnad mellan natt och dag, säger Göran Jingborg.


25 av 35 hus hade en medeltemperatur på över 19 grader, men i åtta hus låg medeltemperaturen mellan 17,8 och 19 grader. Temperaturen var lägre på natten än dagen. Det hus som uppmättes kallast hade bara 16,5 grader en natt.

- Det är ett problem, säger Göran Jingborg, men i många hus är det alltså korrekt värme.


Landskronahem arbetar nu med att åtgärda problemen. Man har en teori om vad som är fel som man ännu inte vill gå ut med, men Göran Jingborg säger:

- Vi har konstaterat att husen är täta. De läcker inte värme, alltså måste det vara ventilationssystemet.


Ångrar ni att ni byggde självuppvärmda hus?

- Nej, absolut inte! Det här ett måste-projekt när energin är så dyr som i dag. Även när man bygger konventionella hus har man problem första året. Men visst - det här är inte bra och det är inte vad vi hade räknat med, säger Göran Jingborg.

Nu har Landskronahem delat ut värmeelement till alla boende i kvarteret Nornan, och bolaget kommer att efterskänka hyran för april.

- Jag räknar med att vi kommer att ha löst problemet inom ett par, tre veckor, säger Göran Jingborg.
Gå till toppen