Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SSU Blekinge dras in i härvan med bidragsfusk

Även SSU-distriktet i Blekinge dras nu in i härvan med bidragsfuskande politiska ungdomsförbund. En av SSU-distriktets tidigare ledare medger öppet att det fuskades friskt med medlemsantalet då han var ordförande för länets socialdemokratiska ungdomar.

KARLSKRONA Även i Blekinge handlar det om att nonchalera alla utträden ur SSU-distriktet och i stället betala dessa "vilande medlemmars" avgifter med pengar ur den egna kassan.


Det tjänade distriktet på. Och ledningen för det socialdemokratiska partidistriktet var väl medveten om vad som pågick, hävdar Per-Erik Persson, ordförande i SSU Blekinge år 2000, för tidningen Sydöstran.


Han förklarar hur fusket gått till: Landstinget i Blekinge betalade 100 000 kronor till alla politiska förbund som hade över 300 medlemmar. Under Perssons ordförandeskap bestod SSU Blekinge av cirka 50 medlemmar. De resterande "medlemmarnas" årsavgifter à 100 kronor betalades av distriktskassan. Kvar av landstingsbidraget fanns ändå 75 000 kronor.


Per-Erik Persson betalade inte ens sin egen avgift.

- Man betalade helt enkelt aldrig för man visste att det skulle bli betalt ändå, säger han till tidningen.


Enligt honom var det en tradition inom SSU-distriktet och han tror att systemet har brukats efter honom. Han hävdar att han tog upp saken med partiledningen i länet men ombads att hålla tyst och tänka på rörelsen.


Sydöstran har frågat flera ledande partiföreträdare i Blekinge som dock förnekar att de skulle ha försökt tysta ned någonting.


SSU Blekinges nuvarande ordförande, Faraj Abu-iseifan, säger att det nu för tiden inte förekommer något systematiskt bidragsfusk. Men för säkerhets skull ska alla i medlemslistorna kontaktas och tillfrågas.


I måndags avslöjade Dagens Nyheter bidragsfusk i två SSU-distrikt - Kalmar och Stockholms län. Även vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster har utpekats som bidragsfuskare. /TT
Gå till toppen