Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård kritik av Säpo för avvisning

Säpo förtjänar "synnerligen allvarligt kritik" för sättet som avvisningen av två asylsökande egyptier 2001 sköttes.
Det skriver justitieombudsmannen (JO) Mats Melin i ett beslut på tisdagen.

Stockholm. Säpo förlorade kontrollen över insatsen redan på flygplatsen i Bromma, varifrån de två avvisades den 18 december 2001.

Därmed gavs "amerikanska tjänstemän fria händer att vidta myndighetsåtgärder" på svensk mark, skriver JO.

Detta är inte förenligt med svensk lag, konstaterar Melin.

Avvisningen genomfördes dessutom på ett inhumant och därmed oacceptabelt sätt, enligt JO. De båda männen, Ahmed Agiza och Mohammad Alzery, behandlades på ett sätt som är "främmande för svenskt polisarbete och kan inte tolereras", skriver JO.

Säpos hantering av ärendet präglades rakt igenom av passivitet - från det att ett erbjudande om att få använda ett amerikanskt flygplan kom till dess de båda männen överlämnades till egyptiska myndigheter, enligt JO.

Exempelvis tog Säpo inte reda på vad det amerikanska kravet om att få genomföra en säkerhetskontroll av de båda männen innebar.

Det saknades också en utpekad insatschef på Bromma flygplats. De tjänstemän från Säpo som var där hade alla relativt låg ställning, och ingen av dem upplevde sig som ansvariga för avvisningen. Säpotjänstemännen visade dessutom en "påtaglig undfallenhet" gentemot de amerikanska tjänstemännen, slår JO fast.
Gå till toppen