Nyheter

Knådarstolen ger bra vibbar

Lite knådning och avslappning på jobbet. Utan mänsklig kontakt. Det är nya trenden inom friskvårdsbranschen. På många företag, i kommuner, landsting och på andra offentliga arbetsplatser står numera en massagefåtölj strategiskt placerad.

Arbetsgivaren låter sina anställda ta en "kvalitetspaus", en stunds mental och fysisk avkoppling på arbetstid.

Promas, som är ett företag som hyr ut massagefåtöljer, lockar i sin broschyr med stimulerade muskler, ökad blodgenomströmning, minskad stress och ökad koncentrations- och prestationsförmåga. Kort sagt, ett sätt att förebygga ohälsa. Och visst ligger förebyggande friskvård i tiden med tanke på de höga sjukskrivningstalen. Att en stor del av de sjukskrivna inte kan arbeta på grund av just stress och värkande kroppsdelar gör konceptet med massage på arbetstid ännu mer intressant.


Sydsvenskans bildchef Brian Karmark tar en paus i massagefåtöljen. Foto: Ove Jonsson


Men den stora frågan är: hur bra fungerar en massagefåtölj? Och kan det verkligen ersätta en mänsklig hand som knådar de onda kroppsdelarna?

Efter att ett 20-tal anställda på Sydsvenskan har provat fåtöljen är svaret på fråga nummer ett: Bra. Och på fråga nummer två: Nej.

Saken är den att massagefåtöljen inte är tänkt att ersätta en massör.

- Den är ett komplement, säger Stefan Svahn på Promas.

Och som ett sådant fungerar den utmärkt, tycker de allra flesta av våra testare.


Det som förvånade var den kraftfulla massage som stolen faktiskt ger. Genom en fjärrkontroll kan man ställa in olika program. Ett automatiskt på femton minuter som ger massage med tre olika hastigheter/hårdheter samt vibration för benen. Det går också att välja manuella varianter från fem minuter upp till en halvtimma.

I stolen sitter stora hjul som jobbar i ett växelsystem. Resultatet blir verklighetstrogen massage.


Några, särskilt långa och breda personer, tyckte inte att massagen nådde tillräckligt långt ut på axlarna/skulderna. Det höll Sydsvenskans ergonom med om. Hon fick dessutom en känsla av att man "trycks ur stolen" när den börjar massera.

Vår företagssköterska var däremot positiv. Den stora fördelen, menar hon och många med henne, är att man faktiskt unnar sig en kvarts avkoppling. Bra för både kropp och själ.


Med fåtöljen följer två cd-skivor, en med en lite sövande röst som pratar om hur man ska koppla bort alla tankar och en med avslappnande musik. Många föredrog att ligga i stolen utan hörlurar.

Det finns billigare massagestolar för privat bruk på marknaden men den Sydsvenskan valde att testa är en typisk företagsfåtölj som kostar närmare 43 000 kronor att köpa. De flesta väljer dock att hyra den.

De som testade massagefåtöljen på Sydsvenskan var klart positiva. Frågan är om den är värd sitt pris och vad arbetsgivaren annars kan erbjuda för friskvård för de pengar som stolen kostar.

För att folk ska använda massagestolen måste den stå centralt. Framför allt ska det vara tillåtet att utnyttja den på arbetstid.

FAKTA

Massagestol

Märke: Promas.
Kostnad: 42 900 kronor.
Att hyra: 1 350 kronor per månad under 36 månader.
Testare: Anställda på Sydsvenskan.
Gå till toppen