Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att få fast jobb efter musikerutbildning

Endast 17 procent av dem som läst musikerutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö har fast anställning som musiker. Många tvingas kombinera frilansspelande med undervisning i brist på arbetstillfällen.

Musikerutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö har genomgått stora förändringar de senaste åren. Som Sydsvenskan har berättat i två tidigare artiklar minskar söktrycket till de klassiska musikerutbildningarna. Samtidigt ökar intresset för alternativa utbildningar som jazz och världsmusik. Musikhögskolan får kritik av studenterna för att man inte förbereder tillräckligt väl för de tuffa villkoren på arbetsmarknaden.


- För att klara sig som musiker så måste man vara väldigt kreativ. Information om vad man har för rättigheter när det gäller avtal, Stim-pengar och sådant kunde det varit mer av på utbildningen, säger violinisten Anna Trensing, som tog examen för två år sedan.


För henne har det gått bra. Redan under sitt sista utbildningsår fick hon jobb på Malmö opera och musikteater. Därefter har det rullat på med frilansuppdrag både i Sverige och Norge. Men långt ifrån alla delar hennes framgångar. Enligt skolans egen undersökning bland elever som antogs mellan åren 1989 och 1999 arbetar mindre än hälften, 43 procent, heltid med musik. Endast 17 procent har fasta jobb. Många kombinerar uppdrag som musiker med olika lärartjänster.


Johannes Johansson som är utbildningschef på Musikhögskolan i Malmö tycker inte att man utbildar till arbetslöshet.

- Det vet vi att vi inte gör. Vi tar hänsyn till söktryck och vi överutbildar inte, säger han.


Allt färre kommer att få fasta jobb i orkestrar framöver, att ha det som enda karriäralternativ är inte särskilt realistiskt, tror Johannes Johansson.

- Få har idag ett yrke där man stannar trettio år och får guldklocka. Det är likadant inom musikerutbildningen. De som går här har en lidelse för något. Man kan jämföra med ideella rörelser som miljörörelsen. För många är det engagemanget det viktigaste i livet, även om man inte livnär sig på det.


Johannes Johansson tror istället att studenterna på musikerutbildningen i framtiden kommer att kombinera olika yrkesutbildningar.

- Det kommer att bli som det var förr i Europa. Fler och fler kommer att spela, men jobba med något annat. Musik kan vara en del av försörjningen, men kanske inte hela. Arbetsgivare kommer att upptäcka att personer som också har en kandidatexamen i musik är attraktiva på andra sätt, säger han.


Violinisten Nicolaj Möller Nielsen gick ut musikerlinjen i våras. Han har studerat både i Sverige, Danmark och USA.

- Att lära sig marknadsföra sig själv och skaffa egna jobb inom kammarmusiken har jag inte fått någon som helst information om. Det lärde jag mig mycket mer om i USA, säger han.

Musikhögskolan har tagit till sig kritiken. Ett nytt yrkesförberedande centrum som inspirerats av amerikanska skolor ska inrättas.

Där ska gamla och nya elever erbjudas kurser i marknadsföring, avtalsskrivning, juridik, bokföring med mera.

FAKTA

De sysselsätter flest musiker
Alumniundersökningen som gjorts av Musikhögskolan i Malmö visar att Malmö kommun samt Malmö opera och musikteater är de arbetsgivare som sysselsätter flest musiker som utexaminerats från skolan.
Gå till toppen