Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sol ute - sol inne

Solfångare som utvinner värme ur solskenet har funnits länge. Nu kommer solfångaren som fångar solljuset och leder in det i huset - och det är en svensk uppfinning!

GÖTEBORG. Bakom konstruktionen står innovatören Bengt Steneby, som ingår i kretsen kring utvecklingsföretaget Parans Daylight AB i Göteborg.

Den första anläggningen är redan installerad i ett Ikeavaruhus i spanska Bilbao, och fler är på gång.

Systemet består av en fast solfångare på taket, där ett system av rörliga prismor följer solen, företagets vd Marcus Fransson talar om att de "fotograferar" solen.


Det intensiva solljuset leds sedan in i huset genom en optisk kabel, som kopplas till en uppsättning armaturer som låter solljuset flöda in i rummet. Ljuset kan transporteras upp till femton meter, eller tre våningar.

- Tanken är inte i första hand att ersätta elektrisk belysning inomhus, förklarar Marcus Fransson. Man ska i stället se detta som ett sätt att få in solljus i till exempel kontorslokaler, som ofta blir väldigt mörka några meter in från fönsterväggen.


Prismässigt ska man inte jämföra det med att sätta in ett antal glödlampor, utan i stället med kostnaden för takfönster, ljusschakt eller andra sätt att få in ljus i en fastighet, menar han.

- Här behöver man bara sätta upp en modul på taket och dra in en sladd.


Liksom fönsterplatserna på ett kontor ändå är beroende av elektrisk belysning när det är mulet eller mörkt, behöver även det här systemet en kompletterande belysning. För en av svagheterna med systemet är att det bara fungerar när solen skiner.

- Är det mulet ute ger det bara något som kan jämföras med nödbelysning.


Å andra sidan ger det verkligen solsken inomhus när solen skiner, och det ljuset kan inte jämföras med vanlig elbelysning, enligt Marcus Fransson:

- Det är en helt annan ljuskvalitet med en annan spektralfördelning än artificiellt ljus. Det här får man inte huvudvärk av.


Är detta något för den vanlige villaägaren att fundera på?

- Visst, om man vill ha morgonljus i sovrummet fast det vetter mot norr. Eller vill ha samma effekt som av stora takfönster mitt inne i huset.

Idag kostar en solljusfångare, eller SkyPort som man kallar den, 28 000 kronor. Den kan kopplas till fyra armaturer, som kostar 3 000 kronor styck. Tillsammans räcker de till att låta ett rum bada i solsken.
Gå till toppen