Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Skandinaviska vatikanradion: "Påven har alltid hållit på oss"

Vatikanradions skandinaviska redaktion jobbade med två upplägg.

ROM. Laudetur Jesus Cristus.

Lovad vare Jesus Kristus.

I 74 år har den troende världen runt lyssnat efter dessa ord, som signalerat nyheter och vägledning från Vatikanradion, påvens egen radiostation.

I dessa dagar lyssnar ännu fler efter Vatikanens egna ord kring påvens sista timmar.

- Det är väldigt mycket att göra, säger en lätt stressad Olle Brandt, en av två anställda på Vatikanradions skandinaviska redaktion.


Det stora larmet gick på torsdagskvällen, när Vatikanen officiellt meddelade att påvens hälsa allvarligt försämrats. Sedan dess har inget varit sig likt för Olle Brandt och redaktionschefen Ingrid Amici.


Timme för timme följer de, som alla andra, alla nyanser i nyhetsflödet för att ha ett program klart för de dagliga 20 minuterna på svenska varje kväll.

- Vi försöker förbereda oss så gott det går.

Det innebär att de arbetar med två programvarianter samtidigt: ett där påven är i livet, ett där han avlidit. Parallellt ska den skandinaviska delen på Vatikanradions webb hållas aktuell.

- Det viktiga är att inte spekulera. Vi rapporterar bara vad som Vatikanen säkert informerat om, säger Olle Brandt.


Bortsett från det anser de båda svenskarna sig ha stor frihet. Det finns ingen förhandskontroll, inga uttalade riktlinjer, inga pekpinnar.

- Någon enstaka gång, en eller två gånger om året, kan det komma ett direktiv, säger Ingrid Amici.

- Då brukar det pågå någon hemlig, politisk förhandling, där människors liv kan vara i fara.

Förr brukade förhandlingarna gälla något östeuropeiskt land bakom järnridån, i dag kan det vara Kina som berörs.


Påven har under alla sina år varit en av Vatikanradions främsta förkämpar. Medan andra inom katolska kyrkan pratat om sparpaket och krav på större effektivitet har Johannes Paulus II valt att satsa på fler program, satelliter och webbradio.

- Påven har alltid hållit på oss. Det är hans förtjänst att radion utvecklats, säger Ingrid Amici.

Så har han också egen erfarenhet av kraften i internationell radio, från sina yngre år i ett kommunistiskt Polen.


Johannes Paulus II:s inställning till modern kommunikation kan också ses som ett bevarande av arvet efter Pius XI, företrädaren som 1929 gav Italiens egen radiomästare, Guillermo Marconi, i uppdrag att ge påven en gränsöverskridande röst. Tre år senare, den 12 februari 1931, kunde Marconi meddela från Vatikanens första kortvågssändare att nu skulle de "elektriska radiovågorna föra påvens ord om fred och välsignelse vidare till hela världen".

FAKTA

Startade i garderob
Vatikanradions svenska program kan höras dagligen 20.40-21.00 på mellanvåg 1260 och 1611 kHz och kortvåg 7250 och 9645 kHz. Repris morgonen efter klockan 07.00.
Första svenska programmet sändes 1953. Fram till 1981 bestod sändningarna av 15 minuter i veckan, inspelat av jesuitprästen Lars Rooth i en ljudisolerad garderob i prästhemmet i Uppsala och postat till Vatikanen. Jesuitorden har än i dag huvudansvaret för Vatikanradion.
Gå till toppen