Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Rätten gick emot expertisen - gav Olsson fängelse

Ulf Olsson är psykiskt sjuk - men inte tillräckligt sjuk för att dömas till vård. Det kom Lunds tingsrätt på onsdagen fram till när Helén Nilssons och Jannica Ekblads mördare dömdes och straffet istället bestämdes till livstids fängelse.

Enligt den eniga rätten fanns det ett mått av rationellt handlande hos Ulf Olsson under dygnen som gick från att han rövade bort, våldtog och sedan mördade den tioåriga Hörbyflickan. Därför var han i juridisk mening heller inte sjuk nog.


Chefsåklagaren Pär Andersson uttryckte stor belåtenhet sedan rättens ordförande, lagman Jan Alvå, avkunnat domen inför en nästan fullsatt tingssal. Han hade nått framgång på varje punkt i åtalet. När rättegången avslutades i förra veckan, gick han också emot den psykiatriska expertisen och yrkade på fängelse istället för vård.

- Jag var inte övertygad om Ulf Olssons psykiska tillstånd och jag tycker tingsrätten nu kommit med en väl motiverad dom, sa han.


Ulf Olssons försvarsadvokat Sven Jernryd blev flitigt uppvaktad av reportrar efter domen i Lunds tingsrätt på onsdagen. Foto: Ola Nilsson


Försvararen, advokat Sven Jernryd, hade inte oväntat en annan uppfattning:

- Fängelsedomen är mycket olycklig, sa han och tillade att mycket tyder på att domen kommer att överklagas till hovrätten.

Men eftersom Ulf Olsson hela tiden nekat till morden så lär ett överklagande inte bara handla om fängelse eller vård utan också om skuldfrågan, sa Sven Jernryd.

Läs intervjune med Sven Jernryd ovan till höger.


Medan Ulf Olsson hävdat att han i stort sett ingenting minns, så skriver tingsrätten i domen att han "uppenbarligen inte lider av minnesförlust".

- Jag delar inte tingsrättens bedömning. Under hela min tid tillsammans med honom har han vid många, många, många tillfällen tjatat och sagt att "jag vet ingenting, jag förstår inte varför jag sitter här".


Redan i december förklarade tingsrätten Ulf Olsson skyldig till mordet på Helén Nilsson i mars 1989. På onsdagen dömdes han också skyldig till mordet på 26-åriga Jannica Ekblad som förövades fem månader senare samma år.


Sperman som påträffades i Helén Nilssons kropp utgjorde det tyngsta beviset mot honom och ligger till grund för resonemanget att han därmed också låg bakom bortrövandet och mordet.

När det gäller Jannica Ekblad är den tekniska bevisningen inte lika tung, även om den unga kvinnans blod hittades i Ulf Olssons stuga. Men enligt domen har Ulf Olsson genom flera anonyma telefonsamtal till polisen stärkt bevisningen mot sig själv. Bland annat har ett av samtalen kunnat bindas direkt till hans mobiltelefon.

Under telefonsamtalen tog han ensam på sig skulden för bägge morden.


Tingsrätten konstaterar att det från början av 1990-talet "blivit allt mera uppenbart" att Ulf Olsson är i behov av psykiatrisk vård.

Fun gerade normalt 1989

Året som morden begicks fungerade han däremot någorlunda normalt. Han skötte ett kvalificerat yrkesarbete och fick till och med ett nytt och mer ansvarsfullt jobb.


Därför, resonerar tingsrätten, når han inte upp till bedömningen allvarlig psykisk störning, vilket är nödvändigt om han skall dömas till vård.

Enligt domen skall Helén Nilssons föräldrar och syskon få 100 000 kronor var i skadestånd. Jannica Ekblads mamma får 75 000 kronor och hennes övriga efterlevande får 50 000 respektive 25 000 kronor. Eftersom Ulf Olsson saknar tillgångar avgör Brottsoffermyndigheten i slutänden vilka beloppen blir.


Försvaret har tre veckor på sig att klaga på domen. Därefter skall målet tas upp i hovrätten inom fem veckor.

FAKTA

Tioåriga Helén Nilsson försvann från Hörby den 20 mars 1989. Hon hade stämt träff med kamrater utanför en affär men kom aldrig. Sex dygn senare hittades hon mördad och våldtagen i terrängen utanför Tollarp. Hon hade hållits fången utan mat eller dryck under flera dagar.

* Jannica Ekblad hittades död på en rastplats utanför Hässleholm den 4 augusti samma år. Polisens tekniker fann omedelbart likheter med mordet på Hörbyflickan. Båda var kraftigt slagna i huvudet och strypta. Plastsäckar samt hund och katthår fanns på båda fyndplatserna.

* Många män varit misstänkta i utredningen men genombrottet kom sedan experter lyckats ta fram en DNA-profil ur ett spermaprov från Helén Nilsson. Under 2004 bad polisen om frivilliga DNA-prov från ett 30-tal män. En av dem var Ulf Olsson, som polisen fått tips om på en privat fest.

* I juni 2004 kom beskedet att Olssons DNA överensstämmer med spermafyndet. Han greps direkt i sitt hem i Vimmerby. I hans tidigare stuga utanför Höör hittades blod som visade sig komma från Jannica Ekblad.

* Ulf Olsson åtalades i november 2004 för mord i två fall samt för människorov och grov våldtäkt. Rättegången i tingsrätten avslutades den 30 mars 2005.
(TT)
Läs alla artiklar om: Rättegången mot Ulf Olsson
Gå till toppen