Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vandaler sågade ner Mårtenskolans symbol

Trädvandaler med smak för skolgårdar härjar i Lund. Förra helgen höggs fem träd ner på Palettskolan. På lördagen var det Mårtenskolans tur.
Skolans symbol, linden mitt på skolgården, sågades ner natten till lördagen.

LUND.

- Typiskt att de fäller linden just nu när knopparna just skulle slå ut, säger Malin Runeson i tredje klass.

- Bladen var så fina, de såg ut som hjärtan.

Det skulle bli en festlig dag på Mårtenskolan på lördagen: den traditionella skolgårdsdagen, när elever, lärare och föräldrar tillsammans planterar, fejar och fixar till utemiljön.


Foto: Thomas Löfqvist

Varmkorven var inköpt. Sekatörerna framplockade. Ett pressmeddelande till Sydsvenskan skickat: "Det skrivs så mycket negativt om skolor - lyft fram något positivt!"

Men när de första eleverna och föräldrarna kom till skolan på morgonen möttes de av den nedsågade linden.

- Barnen grät i morse, berättar rektor Åsa Andersson.


Strömmen av ledsna barn, föräldrar och lärare tycks aldrig ta slut när Sydsvenskan står på skolgården. Alla vittnar om hur mycket linden betydde för Mårtenskolan.

Det då femtonåriga trädet skänktes av Lions och planterades på skolgården 1993. Sedan dess har barnen alltid samlats kring linden vid jular och skolavslutningar. "Lindens dag" firas på skolan vid lövsprickningen, då barnen sjunger sången "Vi har en lind" till trädets ära.

- Trädet var vårt hjärta. Det är som om de satt en kniv i Mårtenskolans hjärta, säger förskolläraren Shadokht Fard.


Skolgården surrar av spekulationer och diskussioner. Vem? Varför?

- Det var nog ungdomar som gjorde det, säger flera elever.

- Tonåringar.

- Nior kanske.


På Mårtenskolan finns bara elever upp till klass fem. De äldre på andra skolor, de som kommit in i puberteten, är lite farliga. De är stora och röker ibland.

- En gång hittade jag en tändcigarrett på skolgården. En sån rosa man tänder cigarretter med, säger Leo Nilsson som går i tvåan.

Skumt, tycker kompisarna omkring. Men rektorn säger att när det var inbrott häromåret visade sig tjuven vara en 47-årig gubbe.

- Det tyckte barnen var lite konstigt.


Vid trädattacken mot Palettskolan användes yxa. Den som fällde Mårtenskolans lind brukade en såg.

- Det måste varit någon som känner till att vi skulle ha skolgårdsdag och att hela skolan skulle vara här, något annat är osannolikt. säger läraren Ann Forsström.

- Det är någon som vill oss illa, och det känns lite otäckt.


Vandaliseringen är polisanmäld, men polisen uppgav under lördagen för Sydsvenskan att man inte har tid att titta på ärendet förrän på måndag.
Gå till toppen