Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Årets möbeltrend ute: underhållsfritt

Utemöbler som tål regniga svenska somrar - det är årets trend i trädgården. Bland nyheterna dominerar aluminiummöbler, plastrotting och stryktålig teak.
- Folk söker det som är underhållsfritt, säger Eva Forsberg som är säljare på Lusthuset i Staffanstorp. Det är ju lite stressigare i dag. De här nya materialen behöver man i stort sett bara torka av då och då.

Trenden är solklar. Plastrotting, polyester, aluminium, glas, sten och textilene är de nya materialen på trädgårdsmöbler. Ett har de gemensamt: materialet är underhållsfritt - en fras som upprepas i alla affärer.


Väsman har retrokänsla med sina plastband på stålram. Stolen finns i svart, blå, röd och vit och kostar 399 kronor på Ikea. Foto: Anders Birger Schørring
- Aluminium kom redan förra året, men i år har det exploderat. Det är uppskattat eftersom möblerna inte kräver så mycket underhåll och för att de är lätta, säger butikschef Krister Hultén på Hultens i Staffantorp.

Han har redan sålt slut en omgång av de mer efterfrågade modellerna.

- Priset är ungefär detsamma som för trämöbler. Men de här behöver man bara torka av med grönsåpa då och då, så håller de i tio-femton år, säger Krister Hultén.


En fördel med möblerna som har textilensits är att de är så mjuka att sitta på att man inte behöver någon dyna. Ska man ändå köpa en trendig dyna i år ska den vara färgstark: röd, orange och multirandig finns bland nyheterna.

På Lusthuset i Staffanstorp säljer man fortfarande en hel del furumöbler, då FSC-märkta och laserade, medan försäljningen av enklare plaststolar dalar stort.

En solvagn i syntetrotting kan stå ute året om. Denna från Hulténs i Staffanstorp heter Wave och kostar 1 995 kronor. Foto: Anders Birger Schørring
På Ikea är däremot trädgårdstrendmöblerna framför allt av plast.

- Det är mycket plastmöbler i år, men det är inte de traditionella bensinmacksmöblerna utan snygga designade möbler, säger Yvonne Gustavsson som är ansvarig för sommarmöblerna på Ikea Malmö.


För några år sedan var trä helt dominerande i deras sommarhörna.

- Trä är fortfarande stort, men en anledning till utvecklingen är att trä är en bristvara, säger Yvonne Gustavsson.

Även det danska möbelvaruhuset Ilva, som öppnar i Malmö i juni, har flera möbler av flätad plast men också sittgrupper i kombination av trä och stål.


En som tänker köpa en modern, lätt stol är pensionären Gunnel Svensson från Malmö som är och handlar utemöbler med dottern Annika Mellberg.

- Jag ska ha två sköna och lätta fåtöljer till balkongen. Den här var ju väldigt praktisk, säger Gunnel Svensson från Malmö om en vit Väsman vilstol i stålram med plastband på Ikea.


Hennes krav är att stolarna måste vara lätta att flytta och lätta att sköta.

- Tidigare har jag haft trämöbler på balkongen. När man blir äldre kan man inte lyfta in dem på vintern längre, så de blir tråkiga och fula. Men de här kan ju stå ute året om.

Trenderna snurrar allt fortare.

- När jag började i branschen för nitton år sedan var det bara fur och plast. Nu finns det mängder av material och många byter utemöbler efter bara några år för att få något nytt och modernt i trädgården, säger Krister Hultén.


Ett träslag som står sig försäljningsmässigt är teak. Men det är skillnad på teak och teak.

- Bra teak kan stå ute i många år utan behandling. Det blir bara silvergrått efter hand, men då krävs det att det är förstasortering, säger Krister Hulthén.


Hur vet man att det är första sortering?

- Teaken ska inte se torr ut när man köper den. Ibland ser man sprickor i träet redan i affären. När man drar fingrarna över bra teak känns den fet, man känner sig nästan smord om fingrarna.

För den händige har trämöbler en fördel:

- När träet blir dåligt kan man laga det.

FAKTA

FSC - för hållbart skogsbruk
FSC står för Forest Stewardship Council, en oberoende, internationell organisation där bland annat miljöorganisationer, skogsbrukare och ursprungsbefolkningars organisationer är medlemmar. FSC-certifikat är i dag det enda oberoende certifikatet som visar att timret kommer från långsiktigt hållbart skogsbruk. FSC-märkning finns inte bara för tropiska träslag utan också för skogar i till exempel Sverige, Tyskland och Polen. Information om FSC-märkning, tropiska träslag och om hur du handlar trädgårdsmöbler miljövänligt finns på www.snf.se och på Världsnaturfondens hemsida www.wwf.se
Gå till toppen