Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Rask får sparken från Rönneberga

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Ola Rask får sparken från jobbet som föreståndare för Rönneberga kursgård med omedelbar verkan. Styrelsen har inte längre företroende för honom.

Enligt en uppgörelse som Rask har träffat med tidigare styrelseföreträdare får han pension betald av Rönneberga både för lönen från jobbet som kursföreståndare och lönen från riksdagen. Det kände inte den nuvarande styrelsen till.


"Styrelsen ogillar överenskommelsen och har försökt omförhandla pensionen men detta har inte varit möjligt", heter det i pressmeddelandet.


Den utredning som styrelsen låtit göra visar också att Ola Rask har företagit "ett orimligt antal" studieresor under de fyra år som granskningen gäller. Styrelsen har inte varit informerad om omfattningen.


Ola Rask. Foto: Riksdagen.
Rask har vidare använt två kontokort i tjänsten varav det ena har varit okänt för styrelsen. Kostnader har också fördelats på olika konton och omföringar av kostnader skett "utan sakliga skäl", skriver styrelsen.


Styrelsen ska nu rekrytera en ny chef för den fackligt ägda kursgården samt skapa en ny arbetsordning för styrelsen, en ny attestordning och en chefsinstruktion.


Ola Rask är såväl förvånad och besviken som oförstående inför det beslut som styrelsen för Rönneberga kursgård tagit bara ett par månader innan han ska gå i pension:

- På de punkter där man har påpekat brister anser jag inte att det finns skäl att dra sådana här slutsatser. Det är klart att ingen är felfri och jag har gjort ett och annat misstag.

- Men styrelse och revisorer borde i så fall ha påpekat detta tidigare för jag har ju varje år haft godkända revisionsberättelser, säger Rask.


Den dubbla pensionen förklarar han med att det var en paketuppgörelse med Byggnads dåvarande ordförande Knut Johansson när Rask arbetat på Rönneberga ett år:

- Den innebär att jag fick vara politiskt aktiv i den utsträckning jag själv ville, jag skulle ha en lön som med automatik följde lönen för förbundssekreteraren på Byggnads och pensionsgrund både för lönen på Rönneberga och mina politiska arvoden.

- Skälet var att när jag jobbat ett år fick jag ett bud om ett annat jobb. Då gav han mig det här budet och det har gällt sedan dess. Det har varit uppe till diskussion även 1998.


Pensionsvillkoren är mycket förmånliga, medger Rask.

- Men det finns inga fallskärmar i det. Skulle jag ha slutat på Rönneberga skulle inbetalningarna ha upphört, säger Rask.
Gå till toppen