Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Clark Olofsson friges idag

Idag kan Clark Olofsson, 58, lämna fängelset i Danmark som en nästan fri man efter sju år bakom lås och bom. Då har han avtjänat halva det straff på 14 år som han dömdes till för narkotikaaffärer och släpps på prov.

Clark Olofsson, eller Daniel Demuynck som han idag heter, har kallats Sveriges första popgangster och blev en gång till och med utnämnd till en av Sveriges mäktigaste män i en Gallupundersökning i USA.


Från den första domen för misshandel av två poliser 1966 till den senaste domen för att ha smugglat in 49 kilo amfetamin i Danmark har han tillbringat 31 år av sitt liv i fängelse. Han har förhörts om mordet på Olof Palme, misstänkts för att ha köpt stulen konst, rånat banker och var en av huvudpersonerna i Norrmalmstorgsdramat 1973. Dessutom har han flera domar för narkotikaaffärer och misshandel bakom sig.


I Sydsvenskans elektroniska arkiv finns 147 artiklar om Clark Olofsson, men då saknas alla artiklar om honom fram till slutet av juli 1997. Räknas alla de in så blir det antagligen minst ett tusental.

På åttiotalet flyttade han till Belgien och bytte samtidigt namn. Där kunde han leva ett gott liv i en slottsliknande villa viss om att den belgiska polisen inte ville lämna ut honom efter att han skaffat en ny familj i landet.


Efter frigivningen idag ska Clark Olofsson utvisas till Belgien. Framtiden ska fyllas av familjen och skrivandet av böcker. Han säger sig redan ha fått en dator och ett kontrakt med en belgisk förläggare.
Gå till toppen