Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska idéer heta i Vietnam

Att bygga hus i Vietnam är inte detsamma som att bygga hus i Sverige. Våra stora kök, renovering av gamla bostadsområden och upplåtande av bostadsrätter är något som intresserar bostadsplanerarna från Hanoi i Vietnam.
- Jag tror att erfarenheterna härifrån hjälper oss att lösa bostadsfrågan för människor i Hanoi som inte har så mycket pengar, säger Dam Vu Ngoc som är chef för det kommunala bostadsbolaget i Hanoi.

Han är en av deltagarna i ett Sidafinansierat besök i Sverige där arkitekter, forskare och företrädare för bostadsföretag i Hanoi tittar på svenskt bostadsbyggande. Värd för besöket är institutionen för arkitektur vid Lunds universitet som tagit gruppen på studiebesök till HSB, till det renoverade 70-talsområdet Kroksbäck i Malmö, till energisnåla hus i Glumslöv och till kvarteret Juno i Landskrona.

Intrycken är många. Man förvånas över hur gamla men välskötta husen i Sverige är, att vi renoverar där man i Hanoi skulle ha rivit. En sak som imponerar är det sociala ansvar som bostadsföretag i problemområden tar. Och att gamla, slitna områden kan få ny och högre status efter renovering.


Nguyen Tu Huong, Tran Ngoc Tinh, Nguyen Thuy Dung, Nguyen Mai Anh och Dao Xuan Hong från Hanoi flyttade väggar för att få en bättre planlösning när de byggde om en vietnamesisk lägenhet i Lund. Foto: Rolf Olsson

Vietnam står inför ett vägval. Bostadsbeståndet har privatiserats och i snabb takt växer nu skyskraporna med exklusiva lägenheter upp i storstaden. Husen är höga, lägenheterna stora och badrummen många.

- Från att ha gått från bostäder med nästan inga badrum och kök alls bygger man nu stora lägenheter med nästan ett badrum till varje sovrum. Men det blir exklusiva bostäder som bara de rika kan flytta till, berättar Elisabeth Dalholm Hornyánszky vid LTH som själv besökt Hanoi flera gånger.

- Nu måste de fundera över hur de ska kunna bygga bra för fattiga människor och lära sig hur man bättre tar vara på utrymmet, säger Elisabeth Dalholm Hornyánszky.


I fullskalelaboratoriet vid institutionen för arkitektur i Lund bygger gruppen om en vietnamesisk lägenhet efter eget huvud. Lägenheten är 158 kvadratmeter och är i verkligheten under uppbyggnad i ett höghus i Hanoi.


Köket är, trots bostadens storlek, ett litet prång på originalritningen. När gruppen får bygga fritt rivs flera väggar och köket blir fyra gånger så stort och hamnar centralt i lägenheten. Deltagarna diskuterar fördelar och nackdelar med planlösningen.

- Vi ser mycket genomtänkta lägenhetsplaner även på liten yta här i Sverige. Vi har sett exempel på hur man lyckats få in ett litet pentry och en tvättmaskin trots att längenheten är väldigt liten, säger Dam Vu Ngoc.


Det han mest fascineras av är ändå den kooperativa upplåtelseformen.

- HSB är väldigt intressant. Bostadsrättsföreningar är inget som finns i Vietnam, men jag tror det kan vara en lösning för oss. Det kommer vi nog att prova hemma, säger Dam Vu Ngoc som är chef för det kommunala bostadsbolaget i Hanoi.
Gå till toppen