Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Solvarning när ozonskiktet tunnas

Sola extra försiktigt i sommar. Ozonskiktet är på väg mot ett minimum och även svensk sommarsol är tillräckligt stark för att skada huden.

MALMÖ. Sola bör alltid göras med måtta, enligt läkare och strålskyddsexperter. Det närmaste halvåret når ozonskiktet dessutom ett minimum för att sedan vända och tjockna igen - en cykel som styrs av svängningar i atmosfären.


Men när ozonskiktet lägger på sig igen mot årets slut så är det ändå "småpotatis" jämfört med hur mycket skiktet långsiktigt har tunnats ut sedan 1940-talet, anser Weine Josefsson, meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Gör som i Australien, tycker han.

- Där har de t-shirt och hatt på sig på stranden och ligger inte i solen i onödan.


För även på svenska breddgrader blir solen under sommaren så stark att man ska vara försiktig, enligt meteorologen.

Dock inte så ängslig att man håller sig inomhus.

- Det är inget fel att vistas i solen då och då. Felet är att ständigt fläka ut sig solen och dessutom resa söderut i en ständig strävan efter att bli brun. Det beteendet behöver brytas, säger Weine Josefsson.


Ozonskiktet har tunnats ut 5-10 procent på Sveriges breddgrader de senaste 25 åren. Det gör solens genomsnittliga UV-strålning något högre.

Men ett tunt ozonskikt ger inte automatiskt högre strålning, förklarar Josefsson.

- Själva UV-strålningen bestäms också av molnigheten som inte går att prognosera lika lätt, det vet ju alla svenskar som försöker planera in sol på semestern. Den faktiska UV-strålningen kan helt enkelt bli lägre därför att det är molnigt, säger han.


Beräkningar pekar på att ozonskiktet under detta årtionde börjar att återhämta sig från 1980-talets topp av freonutsläpp.

- Förhoppningsvis syns det också i våra mätningar om ett antal år, säger Weine Josefsson.
Gå till toppen