Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Översvämningen blev en dyr affär

I höstas berättade Sydsvenskan om hur familjen Andell Nilsson tvingades bo i två husvagnar på tomten. De hade inte hunnit mer än flytta in i sitt nybyggda hus förrän ett slarvigt monterat vattenrör sprang läck och de fick flytta ut igen. Parkettgolven bröts upp, möblerna magasinerades och ersattes med byggfläktar och lufttuber.

- De gjorde 187 hål i väggarna för att få in varmluften och torka de vattenskadade väggarna, berättar Anette Andell Nilsson.


Dygnet runt surrade byggfläktarna, och efter knappt två månader förklarades huset torrt. Men:

- Vi fick en elräkning på 11 000 kronor! Av dem betalar snickarens försäkringsbolag bara 4 000 kronor. De anser att resten är vanlig förbrukning som vi får betala. Men att elräkningen blev så hög beror på att vi bodde i husvagnar och att värmefläktarna surrade dygnet runt - det var inget vi valt. Vi vill ha ersättning för hela den kostnaden, säger Anette Andell Nilsson.


Försäkringen betalade också hyran av husvagnarna, men familjen har inte fått ett öre för besväret och ökade kostnader.

- Vi har haft många extra kostnader: telefonsamtal, vi har fått ta ledigt från jobbet för att kunna fixa, köpa ny målarfärg, visa och ta emot. Det har varit mycket extrajobb, all fritid har gått åt till detta. Bara att flytta in, flytta ut och flytta in tar ju sin tid.

Och det var en jobbig tid.

- Att bo i husvagn på hösten är inte alls detsamma som på sommaren, då man ändå är ute mesta tiden. Nu kändes det som att man inte hade någonstans att ta vägen och bara att laga middag var besvärligt, det blev många middagar ute. Men det värsta var nog det ständiga bruset från fläktarna.


Själva uppbyggnaden av huset är de nöjda med. En annan byggfirma anlitades av snickarens försäkringsbolag, If, och inredningen byggdes upp igen: nya golv lades, panelen sattes upp igen, väggar målades om, köksskåpen hängdes rätt, varmvattenberedaren flyttades och allt har äntligen blivit rätt.

- Det var ett himmelrike att flytta in, det har blivit så fint!


Nu har de kommit väl i ordning inomhus, husvagnarna har körts undan och familjen har börjat planera för trädgården.

- Det ska bli riktigt kul att ta itu med den!

Hade du gjort om husbygget i dag?

- Ja men jag hade varit mycket mer bestämd och tagit reda på mer och krävt ett datum när det ska vara färdigt. Men vi har fått ett kärt litet hus som vi är så nöjda med - det var synd att det skulle bli så här.

Vad vill ni nu?

- Att vi får ersättning för alla extra kostnader.
Gå till toppen