Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Delade åsikter om föreningsliv på nätet

I spelbutiken Utopia trängs spelare med varandra. Vissa av dem lär sig måla figurer medan andra bokat bord för att låta sina respektive arméer mötas i spelbutikens egen "Battle-bunker".

MALMÖ. - Vi vill visa alla aspekter av spelandet för våra kunder och medlemmar. Bland fantasterna finns tre kategorier; samlare, byggare och målare, och spelare, men de allra flesta sysslar med allt, säger Markus Karlsson, en av butiksägarna.


Hyllorna är fulla med märkliga figurer som härstammar från olika planeter, tider och spel.

För att vistas i bunkern där spelborden står uppställda finns vissa krav.

- Vi har en åldersgräns på 15 år. Skälet till detta är att vi har vett- och etikettsregler bland spelarna. Man får till exempel inte ta upp och titta på någon annans figurer utan tillstånd, säger Markus Karlsson.


Han berättar att figurspelare över hela världen förstår varandra eftersom de talar ett gemensamt språk som baserar sig på termer som används i spelen.

- När jag besöker butiker runt om i världen uppstår småreligiösa diskussioner och rätt som det är har det gått fyra timmar, säger han.


När han själv började spela för tio år sedan betraktades figurspelandet som en farlig undergroundrörelse men efterhand har den accepterats av allt fler personer.


Nu är det inte bara ungdomar som sysslar med den här typen av spel. De äldsta medlemmarna i Utopia är i 40-årsåldern och den yngsta är 15.


Utopia är inte knutet till Sverok men flera medlemmar är med i en Sverokförening.

Meningarna går i sär bland medlemmarna om det är rätt eller fel att ha internetbaserade föreningar.


De båda butiksägarna Markus Karlsson och Magnus Eriksson ser inga problem med detta.

- Folk umgås på olika sätt, det är bara att acceptera. Det är inget konstigt med det.


En som däremot är kritisk är Conny Lundgren, ordförande i arrangemangsföreningen AF Sydcon.

- Det är svårt att hitta en balansgång. Man kan se vissa faror med kontrollen av den typen av föreningar. Jag tycker att man ska träffas fysiskt för att kalla sig för förening och få bidrag men det är inte jag som bestämmer det, säger han.


Han har precis ställt upp en armé av figurer som kallas för "beasts of chaos". På andra sidan bordet står motståndarens armé som består av "orcher", onda varelser kända från Tolkiens trilogi om Sagan om ringen.

- Senaste vi möttes var i final i Gothcon i Göteborg. Då vann Anders Lindblads orcher men nu ska jag ta revansch, säger Conny Lundgren.
Gå till toppen