Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ARKIV 2005: Harrison anmäld för fler trakasserier

Lunds doktorandkår anmäler på nytt professor Dick Harrison för trakasserier. Offret är samma doktorand som anmält honom tidigare.
– Hon upplever sig ha blivit offentligt uthängd som prostituerad, säger doktorandombudsman Johan Modée.

I ett tre sidor långt brev till universitetsledningen redogör doktoranden för sina upplevelser under den tid som gått sedan Statens ansvarsnämnd den 23 juni 2004 utdelade en varning till Dick Harrison.
Trakasserierna emot henne, skriver hon, har yttrat sig på flera sätt.
Dels menar doktoranden att Dick Harrison betett sig illa mot henne på deras gemensamma arbetsplats.
"Hans syn på mig blir som mest tydlig i ett uttalande till en studierektor på Historiska institutionen, då han i mars 2005 sade: 'Hon ska få den lilla horan.'"

Därtill har Harrison i flera intervjuer omtalat sig själv som ett "lättfångat byte", som "mobbad" och som "oskyldig" till det inträffade.
"För inblandade är det påfrestande att höra eller läsa om hur oskyldig och mobbad han själv är. Det är utstuderade lögner med avsikt att förtala andra", skriver hon.
När ansvarsnämnden i juni 2004 delade ut sin mycket ovanliga varning till Harrison, mildrades bedömningen eftersom nämnden ansåg att Harrison insett att han gjort fel.

"I verkligheten har hans agerande under hela tiden karaktäriserats av hämnd och trakasserier", skriver doktoranden.
Hon känner sig också kränkt av förordet i Dick Harrisons senaste bok "Förrädaren, skökan och självmördaren". Där redogör författaren och historikern för hur han kommit att se doktoranden i Maria Magdalenas gestalt - en karaktär som beskrivs som en sköka och hora på andra ställen i boken.
I doktorandkårens anmälan skriver Johan Modée att boken beskriver doktoranden "i trakasserande ordalag som måste ses som direkta kränkningar av hennes person genom grova sexuella anspelningar".
– Signalerna går fram redan i bokens titel. Genom kopplingen till Maria Magdalena är det svårt att undvika att läsa in att han ser henne som en hora, säger Johan Modée.

Doktorandkåren ser Dick Harrisons agerande som ett arbetsmiljöproblem. Hans formuleringar i press, i sin egen bok och i samtal med en kollega bör därför ses som grova tjänsteförseelser, hävdar man.
Jurist ska utreda
Doktorandens brev andas stor vrede över att Dick Harrison aldrig låter henne vara ifred.
"I Harrisons senaste utspel, i Aftonbladet, Lundagård och nu i en bok, där jag liknas vid en sköka och en hora, fortsätter trakasserierna. Att uttala sig så kränkande om mig ska inte accepteras."
Anmälan kommer att utredas av Universitetets arbetsrättsjurist Anders Lindahl.

Sydsvenskan har förgäves sökt Dick Harrison för en kommentar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen