Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

"Vi brukar turas om uppe i träden"

Uppe i den stora almen sitter Christoffer Uggla, fastspänd och halvt hängande i en säkerhetslina, fäst högt uppe i trädets topp. På marken jobbar Andreas Björkstrander. Han är levande motvikt i en annan lina, som fästs runt den gren som sågas av, och ser till att den svingar ut över gräsmattan utan att rasera tegeltaket på den låga byggnaden i grannträdgården.

Dessutom styckar han upp grenarna till lätthanterligt ris och meterlånga grenstumpar och travar det i jättehögar på gräset.
Allt ska så småningom ut genom den enda, meterbreda öppningen vid husknuten.
– Vi har en liten maskin med skopa, som kan ta sig in. Men för att den ska kunna forsla ut allt måste det styckas upp, säger Christian Öhrström från Ahrling och Östinge. Medan arboristerna jobbar med att ta ner almen mejar han hänsynslöst ner alla gamla prydnadsbuskar som stått vid planket som omger trädgården.
Han tittar upp mot den stora almen.
– För något år sedan funderade jag också på att bli arborist, men jag insåg att jag får svindel om jag klättrar för högt, säger han.
Arborister har kunskaper om trädens funktion, biologi, livsmiljö och kan arbeta med träd från plantskolenivå till plantering, skötsel, rådgivning, inventering och riskbedömning av till exempel större träd och trädbestånd i parker och på kyrkogårdar.
Klättrande arborister tar ner, beskär och sköter träd i bebyggda områden där det är trångt och besvärligt. Det är den mest spektakulära och fysiskt krävande delen av jobbet.
– Man längtar inte direkt till gymmet efter en arbetsdag, konstaterar Andreas Björkstrander.
– Vi brukar turas om uppe i träden och på marken, vi tar vartannat träd.
Även om de båda är på fysiskt avstånd från varandra är samarbetet tätt, med diskussioner om var och hur olika grenar ska kapas och med total koncentration från båda två på arbetet uppe i trädet.
Andreas Björkstrander och Christoffer Uggla fick sin utbildning på Hvilans naturbruksgymnasium i Åkarp 2003.
– Då var utbildningen ettårig, nu har den blivit tvåårig. Under de sista veckorna på terminen startade vi vårt företag, och vi har mycket jobb. Inte minst med att ta ner gamla almar som fått almsjukan, säger han.
Trädet i trädgården på Virentofta bör ta cirka sex timmar att ta ner.
– Det varierar, läget avgör. Trädet kan stå nära ett hus, som här, där grenarna sträcker sig in över ett tegeltak. Det kan finnas växthus intill, och det beror också på vilken sorts träd det är. En gran går rätt fort att fälla - då kapar vi grenarna på vägen upp i trädet, och sedan tar vi stammen bit för bit på nervägen. Stora förgrenade lövträd tar längre tid.
För att ta sig upp i träd som ska fällas använder man spikskor. Högst upp ska man, för att fästa säkerhetslinor och linor som håller de avsågade träddelarna.
– Spikarna skadar träden, men ska de fällas spelar det ju ingen roll. Annars kan man kasta upp en liten tyngd, som är fäst i en tunnare lina, genom en bra klyka högt upp. Sedan drar man upp säkerhetslinan med hjälp av den, och sedan kan man klättra utan spikskor, förklarar Andreas Björkstrander.
Att ta ner ett träd kan kosta allt från 500 till 20000 kronor.
– Mellan 5000 och 9000 kronor är väl normalpris, om det nu finns något sådant. Men riset tar vi inte bort, vi har för mycket att göra. Vi kan tipsa om åkare som kan hämta det, och veden brukar alltid någon vilja ha.
Bit för bit krymper almen i höjd och omfång.
Men en bra bit av stammen och de nedersta grenarna ska vara kvar som stöd för ett blåregn.

Kompetent hjälp viktig i planeringen

Vill man ha hjälp med att anlägga eller göra om en trädgård gäller det att anlita kunnigt yrkesfolk. Med det ökande intresset för trädgård har det också dykt upp människor som utger sig för att vara kunniga på området utan att vara det. Att lägga ut mycket pengar på att få jobbet gjort för att i efterhand upptäcka att uteplatsens stenläggning sätter sig, att buskar dör för att inget gjorts åt dräneringen, att solälskande växter hamnat i skuggrabatten eller att de gamla hängbjörkarna stympats är – milt talat – inte kul.
Var noga med att kontrollera att den du anlitar kan sitt jobb. Fråga efter utbildning, erfarenhet och begär referenser från tidigare kunder om det inte är ett välkänt etablerat företag.
Det kan vara bra att kontakta trädgårdsföreningar och yrkesorganisationer för att få goda råd.
Gå till toppen