Lund

Gud i centrum i ny scoutkår

Det var en extra spännande dag för de nya scouterna i Lunds nyaste scoutkår på söndagen. Men vad det var som var så spännande fanns det olika meningar om.– Vi ska gå tipspromenad.– Vi ska anmäla oss till lägret.– Vi ska vara med i tidningen.Så kom Mustafa på det. Det var ju i dag man skulle avlägga scoutlöftet.

LUND. Det är inte helt enkelt att lägga tre fingrar mot pannan och samtidigt visa handflatan i scouthälsningen. Men man försökte och sa efter Wasan Ganim: Jag lovar att efter bästa förmåga följa Guds lagar och scoutlagar.
De som var för små fick säga: Jag lovar göra mitt bästa. Så fick man en lapp med sitt namn och man var upptagen som scout i Lunds muslimska scoutkår.
I den nya scoutkåren finns nu 30 medlemmar, barn och vuxna. På söndagsförmiddagen samlades kåren på Sankt Hans-gården på Norra Fäladen runt en läger-eld. Flickor och pojkar satt på olika bänkar liksom de vuxna kvinnorna. Inga män var på plats den här dagen. Men annars finns en bänk för dem också.
Om två veckor åker de nya scouterna på läger i Humlamaden. Då finns ett hus för kvinnor och ett för män.
Att det har bildats en muslimsk scoutkår har sin förklaring i detta.
– Många muslimska barn är med i andra scoutkårer men har haft det svårt och fått många frågor om varför de inte äter griskött och varför de inte kan sova tillsammans, flickor och pojkar. Barn kan ju umgås och leka men de behöver lära sig de regler som gäller senare, säger scoutledaren Laila Persson Suldan.
Vid 15 år går åldersgränsen. Den här dagen hade Fatima fått flytta över till kvinnobänken.
– Nu har hon fyllt 15 och är kvinna, förklarade Laila Persson Suldan.
Hon har i 15 år lett den muslimska kvinnoföreningen i Lund och har tagit initiativet till att bilda en scoutkår.
– Det har varit en dröm i alla år. Vi började för ett och ett halvt år sedan att samlas på söndagar för att se på Guds skapelse i naturen. Fyra medlemmar har gått scoututbildning hos KFUM/KFUK. Från Sankt Hans-gården fick vi ett fint erbjudande att ha vår lokal här.
Barnen måste ha en vuxen med sig på scoutträffarna.
– Det är viktigt att hela familjen deltar. Vår verksamhet bygger på gemenskap. Barnen ska inte komma hem och berätta utan föräldrarna ska vara med om upplevelserna. Att uppleva naturen och den svenska allemansrätten är ett viktigt inslag och betydelsefullt för dem som kommer från storstäder, säger Laila Persson Suldan.
På Sankt Hans-gården är man nära naturen ett stenkast från bostadsområdena på norr. När scoutlöftena gavs gol tuppen. Nu är det lamning och fåren ska vara i fred men sedan väntar också det umgänget.
Efter den högtidliga ceremonin fanns det spring i benen och tipsrundan väntade.
– Du ser, det finns inga skor med klackar eller plastväskor! Gymnastikskor och ryggsäck gäller för de vuxna kvinnorna när de är i naturen, sa Laila Persson Suldan.
Det fanns jeans och tröjor men också heltäckande klädsel och sjal.
Några scoutkläder har den nya kåren ännu inte skaffat. Från Iran är scoutscarfar beställda. Till scoutskjortorna ska sys vida byxor. De som vill täcka håret ska bära en vit sjal.
På frågan om vad som skiljer denna scoutkår från andra svarar Laila Persson Suldan:
– Här betonar vi mer Guds roll i tillvaron och visar en ödmjukhet inför Gud. Den delen av scout-rörelsen tror jag har försvunnit mer och mer i andra scoutkårer.
Tipspromenaden är slut och det väntar riskakor och blåbärssoppa i de helt nya kåsorna.
Gå till toppen