Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem partier bakom motion om "amnesti"

Tusentals flyktingar kan få stanna i Sverige. Fem partier lägger på tisdagen en gemensam motion i riksdagen om att såväl asylsökande som väntar på besked som gömda flyktingar ska få stanna.

– Kyrkorna har krävt något mycket rimligt, säger folkpartiets Mauricio Rojas.
Det faktum att fem partier tvärs över blockgränsen pratat ihop sig om en gemensam motion innebär ett allvarligt bakslag för regeringens flyktingpolitik.
Bakom den fempartimotion som presenteras i dag står krist-demokraterna, centern, folkpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet.
Det är samma partier som i en riksdagsdebatt nyligen ville ge de apatiska flyktingbarnen ”amnesti”.
Nu går de betydligt längre:
Förslaget som läggs i dag innebär att asylsökande som ännu inte fått besked från Migrationsverket eller Utlänningsnämnden ska få uppehållstillstånd. Men även personer som fått avvisningsbeslut och gått under jorden ska få stanna.

Exakt hur många människor det rör sig om är osäkert.
Enligt Migrationsverket finns det i dag omkring 10 000 personer ”i systemet”, det vill säga som väntar på besked. Rikskriminalens register över avvisade personer som avvikit innehåller ytterligare runt 10 000 namn. Ett antal tusen av dessa personer kan dock ha lämnat landet.
Men enligt Mauricio Rojas finns det uppåt 20 000 människor i den grupp som berörs av motionen.
Alla dessa kommer inte att få ”amnesti”. Men enligt Sydsvenskans källor rör det sig om åtskilliga tusen personer. Personer som begått brott ska undantas. Exakt var gränsen går för övriga avslöjas i dag.
– Det finns många som väntat väldigt länge. De ska omfattas av amnestin, säger miljöpartiets Gustav Fridolin.

De fem partierna har inspirerats av det Påskupprop som Sveriges kristna råd genomfört i vår och som samlat över 157 000 namn, som i går överlämnades till regeringen.
– Påskuppropet har uttryckligen hänvisat till politikerna för att utforma reglerna för det krav de drivit. Det är det vi har gjort nu, säger Gustav Fridolin.

Tanken är att ”amnestin” ska träda i kraft lagom till årsskiftet då Utlänningsnämnden läggs ner och tre länsrätter i stället ska pröva överklagade avvisningsbeslut.
– Vi vill ge den nya instansordningen en rimlig chans att lyckas. Länsrätterna ska få börja med så rent bord som möjligt, säger kristdemokraternas Sven Brus.
Fempartimotionen kommer att vålla het politisk strid.
I riksdagen har regeringen majoritet tillsammans med moderaterna. Men inom socialdemokratin finns ett stort missnöje med den allt kärvare flyktingpolitik som migrationsminister Barbro Holmberg driver.

Många socialdemokrater befarar att debatten om de apatiska flyktingbarnen skadat partiet – och fruktar nu en situation där regeringen än en gång ska tvingas försvara en hård linje tillsammans med moderaterna mot en opposition över blockgränsen.

För att fempartimotionen ska gå igenom i riksdagen räcker det att 25 socialdemokratiska eller moderata ledamöter byter sida.
De fem partierna tror sig ha goda chanser att tvinga regeringen på reträtt. Den stora uppslutningen kring Påskuppropet tyder på att opinionen svängt för en generösare asylpolitik.
– Jag tror att många svenskar skäms när de ser hur flyktingar tvingas gömma sig under vidriga förhållanden i Sverige och hur de tvingas söka läkarvård på hemliga kliniker, säger Gustav Fridolin.

Sverige har vid några tillfällen tidigare beviljat ”amnesti” åt flyktingar – det vill säga tagit kollektiva beslut om att en hel grupp människor ska få stanna.
I juni 1993 beslöt regeringen att låta 40 000 bosnier få uppehållstillstånd.
I april 1994 bestämdes att barnfamiljer som sökt asyl minst ett år tidigare skulle få stanna.
Gå till toppen