Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skådespelaren som blivit en av USA:s största filmare

Tisdagens 75-årsjubilar har tillryggalagt en lång och slingrig bana från cool, lakonisk revolverman i 1960-talets spaghettivästerns till en av de mest väsentliga filmkonstnärerna i dagens Hollywood. Namnet är Clint Eastwood.

Entrén till hans kommande stjärnstatus och berömmelse var italienaren Sergio Leones sardoniskt grymma, drastiskt stiliserade västerntrilogi ”För en handfull dollar”, 1964, ”För en handfull dollar mer”, 1965, och ”Den gode, den onde, den fule”, 1966. Hans första västern efter återkomsten till USA, ”Häng dom högt”, fortsatte spaghettitrenden. Följande film, ”Coogans bluff”, 1968, där han är en modern Arizona-sheriff på rymmarjakt i New York, inledde ett långt samarbete med regissören Don Siegel. ”Mardrömmen”, 1971, var Eastwoods egen regidebut, en thriller med honom själv i rollen som en diskjockey förföljd av en psykotisk kvinna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen