Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kenneth Gärdestad skriver bok om sin bror

Ted Gärdestad är en viktig del av svensk pophistoria. Hans liv var kantat av lika delar framgång och tragedi. Svårt sjuk i schizofreni tog han sitt liv. Kenneth Gärdestad ger nu sin bild av brodern i en ny bok.

Biografin heter ”Jag vill ha en egen måne” och beskriver Ted Gärdestad från barndomen i Sollentuna till självmordet i juni 1997.

Kenneth Gärdestad stod mycket nära sin bror, det var han som skrev alla låttexter.
– Att boken kommer först nu beror på att det tar tid att läka alla sår, samtidigt får det inte dröja för länge, säger Kenneth Gärdestad.
Tillsammans med journalisten Keijo Liimatainen, som var god vän med Ted Gärdestad, vill han ge en heltäckande bild av brodern. Ett avsnitt beskriver tiden då Ted Gärdestad pekades ut som 33-åringen, misstänkt för Palmemordet.
– Det var hemsk ryktesspridning. Och det är väl en av anledningarna till att jag berättar nu. Det var mycket som blev osagt.

Kenneth Gärdestad vill också berätta om schizofreni.
– Sjukdomen är fortfarande så tabu. Många har en fördomsfull bild och det är traumatiserande för de sjuka.

Boken innehåller ett rikt bildmaterial och intervjuer med Björn Borg, Ann Zacharias, Björn Ulvaeus, Janne Schaffer, Lennart Östlund och Michael B. Tretow på skivbolaget Polar, turnékompisen Harpo, Teds filosofiske mentor Per Ragnar och vänner från tiden i Bhagwanrörelsen.
Kenneth Gärdestad vill ge sin bror upprättelse.
– Ted var en sprallig och glad person som ville väl och tyckte om människor. Jag vill inte att hans sjukdom ska stå i vägen för bilden av den han verkligen var.
”Jag vill ha en egen måne” släpps på Bokförlaget Forum den 14 september.
Gå till toppen