Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårdför massage botade stressad nacke

Christian Loftorps rygg är rödflammig efter massagen. Hans massör Abder Cheikh har grävt djupt i musklerna för att lossa på knutar och spänningar. Massagen är omild och ska så vara. Efteråt känns det desto bättre. – Ont ska med ont fördrivas, säger Abder Cheikh med ett gammalt ordstäv.

MALMÖ. Han går inte med på en av slutsatserna i Elisabeth Hanssons doktorsavhandling, att massage inte hjälper mot rygg- och nackbesvär.
– Det beror på vilken slags massage patienten får, hävdar han.
Spa-massage är mjuk, behaglig och avslappnande. Men effekten är tillfällig. För att komma åt smärta som har parkerat sig i kroppen krävs ibland kraftfull knådning av vävnaderna.
– Så gör massörer i Finland, i Turkiet, i arabländerna, i Kina, säger Abder Cheikh som har hämtat intryck från olika håll och stöpt om till sin egen variant.
– Här är den djupa massagen inte populär, människor tycker inte om att det gör ont. Men smärtan är inte farlig, den är ett tecken på att massagen behövs och att den hjälper.
Christian Loftorp är produktionschef på ett företag i Malmö och lever med hög stressnivå för jämnan.
Förra året veckopendlade han dessutom mellan Malmö och Karlskrona. Nacke och skuldror stelnade till under många, långa bilresor.
– Jag fick huvudvärk åtminstone tre gånger i veckan och åt smärtstillande tabletter mer eller mindre på rutin, berättar han.
Han gick varken till läkare eller sökte någon annan behandling.
Till slut såg hans fru till att han fick hjälp. Hon köpte ett presentkort på massage.
– Abder anlitades av hennes företag för att ge de anställda massage och hon tyckte att han var bra.
Efter fyra omgångar på massagebänken var huvudvärken borta. Christian Loftorp fortsätter gå till massören, nu för att slippa få huvudvärken tillbaka.
– I början gick jag varje vecka, nu räcker det med en gång i månaden.
Han är så såld på behandlingen att den nu erbjuds även till hans personal, till subventionerat pris. Alla tider går åt direkt så han funderar på att köpa fler timmar.
Under Abder Cheikhs behandling är han mentalt avlägsen och reser sig efteråt en smula ostadigt från bänken.
– Jag blir lite snurrig i huvudet strax efteråt, berättar han.
Enligt massören är det precis som det ska vara. Knådningen har gett patienten en positiv chock. Endorfiner frisätts och syre strömmar till hjärnan.
Abder Cheikh påpekar att patienter har olika behov, beroende på vad smärtan orsakas av och hur smärtkänsliga de är. Massage kan vara allt från mycket lätt beröring till den hårdhänta behandling som Christian Loftorp har fått.
Gå till toppen