Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska män diskrimineras av arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen i Skåne måste dra ner på stödet till start av näringsverksamhet – det så kallade starta eget bidraget. Därför får numera bara kvinnor och invandrare rätt till bidraget.

Prioritering av andra åtgärder gör att Arbetsförmedlingen i Skåne måste dra ner på stödet till start av näringsverksamhet – det så kallade starta eget bidraget. Därför får numera bara kvinnor och invandrare rätt till bidraget
– Enligt de nya direktiven som kom i maj måste den sökande uppfylla två av följande tre kriterier: vara kvinna, vara invandrare eller omfattas av aktivitetsgarantin. Är man svensk och man så kan man inte komma i fråga även om man omfattas av aktivitetsgarantin, säger Eva Jacobsson som handlägger starta eget ärenden på arbetsförmedlingarna i Malmö.
I regeringens vårbudget fick inte Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, de pengar man begärt. Samtidigt beslutades att friår och aktivitetsgarantin skulle prioriteras under det första halvåret i år . Därmed minskar resurserna till övriga åtgärder och Arbetsförmedlingen i Skåne måste dra ner på sitt stöd till starta eget verksamheten för att klara budgeten.
I början av året hade Arbetsförmedlingen i Skåne runt 950 personer som var berättigade till starta eget bidrag varje månad. Till hösten ska det antalet ha skurits ner till 550 till 600 personer. Därför har de hårdare kraven införts.
– Det är olyckligt att det blivit så här. Men vi måste prioritera. Just nu beviljar vi bara stödet till dem som redan har fått ett positivt förhandsbesked. De som är under handläggning kan bli aktuella först till hösten då vi förhoppningsvis kan öka volymerna igen, säger Mikael Karlsson på Länsarbetsnämnden i Skåne.
Men är det inte diskriminering att bara kvinnor och invandrare kan få rätt till bidraget?
– I första hand tittar vi ju på om personen är långtidsinskriven och omfattas av aktivitetsgarantin. Dessutom måste affärsidén ha tillväxtpotential. Men för att klara budgeten måste vi prioritera ännu hårdare och där är invandrare och kvinnor i fokus sedan länge. Jag kan förstå att folk blir besvikna men vi måste göra så här, säger han.
Eva Jacobsson är besviken på situationen och menar att den drabbar de sökande hårt:
– Många tar det här som ett väldigt nederlag och det påverkar givetvis mitt arbete. För att uttrycka det enkelt: jag älskar mitt jobb men just nu är det inte lika roligt. Innan kunde vi bedöma själva affärsidén men med de här nya direktiven så är det inte så längre, säger hon.
Hur länge de hårdare direktiven kommer att vara är oklart.
Gå till toppen