Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ulf Clarén: Gamla mord är det nya i sommar

Nu vet vi att sommaren är här. Anders Lundin och ”Allsång på Skansen”, landets tyngsta sommar-tv-program har premiär i SVT. Det finns fler otvetydiga sommartecken i tablåerna. Ett sådant som har blivit ett återkommande sommarinslag hos SVT är förstås ”Morden i Midsomer” med start på tisdagskvällen. Och det finns fler polisserier och deckare i tv-tablåerna, de brukar dyka upp i sommartid, och i år är trenden att det ska handla om gamla, olösta brott. Så var det i ”Kalla spår” och så är det i ”Mördare okänd” och ”Blackjack”.

En av serierna där gamla brott blir som nya är, eller var måste man dessvärre säga, alltså ”Kalla spår”. För utan förvarning har den serien - som faktiskt var riktigt bra med trovärdig handling, bra skådespelare och fräckt och spännande filmad - slängts ut i förtid ur tablån av SVT:s planerare. Serien skulle, meddelades det när den startade, visas under 23 lördagar. Men för två veckor sedan förvann den. ”Vår planeringsavdelning missade att informera” lyder förklaringen från SVT till varför serien nu gör ett helt ologiskt uppehåll ända fram till nästa vår. Ett trist sätt att behandla både serie och tittare, om ni frågar mig.
I stället visar SVT nu, med start i måndags, den brittiska serien ”Mördare okänd” där polisen Peter Boyd och kollegor vid ”The Cold Case Team” löser gamla fall. Serien är ingen ny bekantskap, den sändes redan 2002 och är nu tillbaka med en färsk Emmy-statyett i bagaget.
Men den utmärkelsen hjälper inte, handlingen är så skruvad och mystifierad att den blir omöjlig att tro på. Intrig och skummisar är osannolika och det skär sig med den i övrigt realistiska stilen.
I TV4 är det de stora känslorna som härjar i den australiska polisserien ”Blackjack”, premiär i söndags. Polisen Jack Kempson blir utfryst efter att ha anmält en skum kollega och hamnar i arkivet där han genast blir indragen i ett gammalt ouppklarat fall, en kidnappning av en ung pojke.
Den här serien lovar gott med starka känslor och trovärdigt spel. Men tyvärr är TV4:s avbrott i programmen outhärdliga. Att avbryta ett serieavsnitt för att sända ett helt program, ”Nyheterna”, mitt i är ju bara dumt. Hur ska man kunna hitta tillbaka till känslorna man hade före pausen?
Och att efter avbrotten lägga ut en skylt med texten ”Nu fortsätter filmen” är lika dumt. Det är ju ingen film och kan man inte själv se att serieavsnittet fortsätter har man förmodligen bytt kanal.
Ju starkare programmen är desto obehagligare blir reklamavbrotten. Som i måndags då TV4 sände den ofärdiga filmen om Totta Näslund. Inte för att den var bra men den var fylld av starka känslor, så nära inpå sångarens död. Och då kändes avbrottet mitt i programmet helt fel.
Ja, ja, jag vet att TV4 är beroende av intäkterna från annonsörerna. Men nog borde man kunna sända reklam med finess, känsla och urskillning i stället för att fördärva programmen, ge annonsörerna dåligt renommé och skrämma bort tittarna.
Gå till toppen