Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Dr Bombay byter skepnad - igen

Dr Bombay har flyttat västerut. Efter ett misslyckat gästspel som fejkad skotte (Dr MacDoo) har det varit tyst ganska länge om Malmöbon Jonny Jakobsen, som låg bakom den för några år sedan så populära bengaliska doktorn.

Nu är han tillbaka som fuskmexikan. Carlito heter den nya uppenbarelsen som de senaste veckorna spelats allt flitigare på radion. Idag uppträder Carlito på Heartbreak i hemstaden och om två veckor besöker han Svedala Sommarrock.
– Jag hoppas att jag ska ha kul, det är huvudsaken, säger Jonny Jakobsen om comebacken.
Han sitter i Roasting house studio vid Värnhemstorget, där det kommande albumet spelas in. Han är sminkad och i full mundering: sombrero, långa lösmustascher, solglasögon och svart kostym med guldinslag, specialbeställd från Mexiko. I bakgrunden rullar låtarna som redan är färdiginspelade. Möjligen skulle man kunna definiera dem som texmex-eurodance. Likheterna med den indiske föregångarens musik är tydliga.
Att det är den före detta Dr Bombay som nu har bytt ris och curry mot chili och burritos råder det ingen tvekan om. Till skillnad från hemlighetsmakeriet som omgav Dr Bombay och hans kortlivade skotske efterföljare Dr MacDoo är Jonny Jakobsen nu inte sin rollfigur på heltid i umgänget med pressen.
– Nu har jag tid att tänka efter vad jag ska säga, då slängde jag bara ur mig något.
Men så fort kameran plockas fram börjar han spexa med händerna, utstöta "Carlito, Carlito!" och göra grimaser.
– Vill ni se videon förresten? frågar han och fram kommer en liten dator där "Who's That Boy?"-videon visas upp.
Jonny Jakobsen säger att pengarna från Dr Bombaytiden är slut sedan länge, men att det inte gör något eftersom pengar ändå bara ställer till med problem. Och att det absolut inte är därför han nu gör comeback efter några år utanför rampljuset.
– Jag har saknat scenen. Jag har lärt mig mina läxor. Att ta vara på publiken, man måste verkligen njuta av den när man har den. För mig är det helt underbart att sprida glädje, musik behöver inte vara så allvarligt.
Han är entusiastisk över Carlito-projektet. Till skillnad från Dr MacDoo, efterföljaren till Dr Bombay som pressades fram av skivbolaget eftersom man trodde att den brittiska publiken skulle gilla en skotte, är Carlito hans egen idé.
– Jag skulle hellre gjort en andra platta med Dr Bombay än Dr MacDoo. Det blir inte bra om man gör något som andra vill att man ska göra. Nu är det min egen grej som jag själv kommit på.
Producent för projektet och låtskrivare (tillsammans med Carlito) är Anderz Wrethov. Wrethov har haft samma roll när det gäller succén Günther. Tanken är att också Carlito ska lanseras internationellt. I Ryssland är kontraktet redan klart, med tyskarna förhandlas det. Sedan väntar resten av Europa och världen. Men att Günther och Dr Bombay är samma person, som det har gått rykten om, kan härmed dementeras.
Så är det då sista gången den före detta doktorn byter land?
– Det vet man aldrig.
Finns det någon nationalitet som du inte skulle kunna göra?
– Nja, det skulle vara en svensk då, säger Jonny Jakobsen, som trots att han är född i Malmö faktiskt är dansk medborgare, och börjar prata dalmål.
Gå till toppen