Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bokslut för Pieter Tham

Han pantsätter familjesilvret. Han rymmer från studentutbytesfamiljen i USA. Han prövar hasch och beträder den sedvanliga ”ung mans väg till ena pigo”. F d ekonomijournalisten, medietränaren och Hennes & Mauritz-svärsonen Pieter Tham, 55 år, romandebuterar.

STOCKHOLM. Romanen ”En gentleman av den sämre sorten” (Kalla Kulor Förlag) är självbiografisk och beskriver överklassynglingens och hans kompisars vilda tonårs- och ungdomstid under det glada och upproriska 60-talet, även om det hela så här 40 år efteråt verkar tämligen snällt och beskedligt.
Varför har du skrivit boken?
– Dels handlar det om nostalgi, på gott och ont. Jag har alltid tänkt tillbaka på min ungdom – ja, nästan för mycket – och nu ville jag göra någon sorts bokslut, en arkivering inför mig själv och därmed få tyst på den, ungdomen alltså.
– Dels tycker jag om att formulera mig, något som jag inte fått chans till under de senaste årens arbete med att medieträna anställda i börsbolagen. Därför släpper jag nu loss en rejäl verbal vulkan.
– Och jag har aldrig tidigare i mitt yrkesliv haft så roligt!
Pieter Tham gick ut Journalisthögskolan, JH, 1974:
– Där var det rött på den tiden och det innebar ett mycket nyttigt uppvaknande för mig. Jag lärde mig tänka på ett annat sätt än det gamla vanliga.
Efter JH har han möjligen lyckats slå svenskt rekord i att jobba på tidningar som lagts ned: Vecko-Journalen, Fredag, City, Se, Reportage och – nästan – The Times.
– Jag fick ett praktikantjobb på The Times, men efter bara en arbetsdag utbröt en årslång strejk på tidningen så det var bara för mig att sluta och det kändes nästan som en nedläggning.
Svärfar Erling Persson, legendarisk grundare av Hennes & Mauritzkoncernen, lär efter Pieters alla tidningsnedläggelser ha suckat:
– Nu hoppas jag bara att grabben börjar på Aftonbladet¿
Och när vi ändå är inne på H&M-koncernen är det lika bra att beta av frågan om Pieters och hustru Lotties alla miljoner.
Hur känns det alltså att ha alla dessa pengar?
– Tack, alldeles underbart, skrattar Pieter Tham, som sedan öser lovord över sin ”ingifta” familj.
– Familjen Persson har alltid varit oerhört förstående för mitt yrkesval, generös och aldrig belastat mig med något mindervärdeskomplex.
– Familjen har också ett oerhört normalt förhållande till pengar och stor respekt för penningars värde.
”Riktig” ekonomijournalist blev Pieter Tham när han började på nystartade Privata Affärer.
– Mitt första uppdrag blev att skriva om hypotekslån. Jag begrep inte ett dugg, men det blev en bra introduktion. Efter 2–3 år började jag förstå det där med räntor och hur de påverkar samhällsekonomin¿
Efter karriär på Veckans Affärer, Dagens Industri, A-Ekonomi på tv och hos Åke Ortmark på TV8 slog Pieter Tham journalistiken ur hågen och blev istället medietränare för direktörer som ville göra bra ifrån sig i massmedia. Nu har han slutat med det också. Och så blev det romanen ”En gentleman av den sämre sorten”.
Pieter Thams mamma, den välkända programledaren i tv Jeanette von Heidenstam, dog för några år sedan. Hans styvfar var m-riksdagsmannen och Svenska Dagbladets chefredaktör under 1950- och 60-talen Allan Hernelius.
Så det litterära och journalistiska påbråt vilar tungt i ryggsäcken. Hade du kunnat skriva din bok medan mamma och styvpappa levde?
– Nej, det hade jag inte velat. Jag känner en mycket stor kärlek till min mamma och den här boken utspelar sig ju under min upproriska tonårstid när man av naturliga skäl intar ett speciellt förhållningssätt till sin mamma.
– Att leva med en chefredaktör i familjen var trevligt. Som chefredaktör fick Allan hem alla morgontidningar sent på kvällen och jag lärde mig hur viktigt det är med nyheter och färsk trycksvärta.
Pieter Tham väntar sig varken Nobelpris eller djuplodande recensioner på kultursidorna för sin lättlästa ynglingaroman.
– Folk kan läsa den som lättsam avkoppling och kanske minnas sin egen ungdomstid. Det märkliga är att mina tre barn och deras kompisar fick läsa råmanuset till boken och de tyckte att den var riktigt kul.
På sista sidan i ”En gentleman av den sämre sorten” berättar Pieter Tham om första mötet med – och blixtförälskelsen i – Erling Perssons dotter Lottie.
– ”Men det är en annan och helt annorlunda historia”, skriver Pieter Tham och sätter punkt.
Blir det alltså fler memoardelar?
– Nej, jag tycker att det är lagom att sluta vid 21 års ålder.
Blir det fler böcker då?
– Ja, jag har faktiskt börjat småskriva på en ny bok. Det blir en helt annan sorts bok, en spänningsthriller heter det visst numera.
Just nu lutar sig Pieter Tham tillbaka i solen utanför familjens sommarhus i den franska lilla byn Gassin – och väntar¿
– Om tre veckor ska jag bli morfar. Min dotter ska få sitt första barn hemma i Sverige. Och när det sker, ja, då reser vi raka vägen hem.
Gå till toppen