Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Glassindustrin satsar kallt på varm sommar

Glassbarens återkomst-fet och härlig gräddglass tillsammans med dietglass ska rädda sommaren för glassindustrin.

Göteborg. - Vi tror på att glassbaren med glass i kulor har en ny framtid och satsar hårt på det i kombination med att ha riktig grädde och frukt i glassen, inget annat duger, säger Rolf Frid, vice vd i Sia med huvudkontor i halländska Slöinge till TT.


Tillsammans med Engelholms glass är Sia de enda riktigt "svenska" glassindustrierna som finns kvar. Resten har köpts upp av de stora livsmedelsjättarna.

Fjolåret var en förlorad sommar för glassfabrikanterna där Sia kunde notera att vinsten bokstavligt regnade bort.

- Sommarförsäljningen är helt avgörande för oss. Det är den vi ska leva på och få pengar till produktutveckling, säger Rolf Frid.


För konkurrenten Ingman Glass (före detta Åhus glass) utanför Kristianstad innebar den minskade försäljningen att man tvingades varsla 46 anställda om uppsägning.

Den stora giganten på glassmarknaden är GB Glace. Fabriken i Flen producerar cirka 50 miljoner liter glass och säljer för i runda slängar en miljard kronor om året. 140 olika glassar och försäljning långt bortom de svenska lågtrycken gör firman mindre väderkänslig än Sia som håller sig till den svenska marknaden.

Men GB är inte mindre trendkänslig för det. För dem är det dock inte grädde som gäller.


Debatten om socker, fett och onyttigt slår igenom. Lättglass i olika varianter har den största tillväxten med 142 procent under förra året och står för cirka 8 procent av omsättningen eller 115 miljoner kronor.

Enligt företaget är det framför allt kvinnor som köper lättglass.

Men både män och kvinnor- gamla som unga älskar glass. Faktum är att vi svenskar äter mest glass i hela Europa, cirka 13 liter per person och år.

- Glass ska vara en belöning, då ska det vara gott och för det behövs grädde. Det pratas så mycket om fett och sötma, men då får man väl ta igen det på något annat, säger Rolf Frid.


Han ber nu till högre makter om fortsatt gott väder.

- Sommaren kom igång sent, men nu tycks den vara här och jag hoppas det fortsätter så i flera veckor till, säger han.
Gå till toppen