Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt hopp för Nimis

Ett kvarts sekel av rättstvister, högljudd debatt och tiotusentals årliga besökare. Lars Vilks träskulptur Nimis i Kullabergs naturreservat fyller 25 år. Igår firades födelsedagsbarnet med hoppande nationalsång, en missil riktad mot Stockholm och golfbaneinvigning.

Det började med några träplankor i juli 1980. Sedan dess har konstverket vuxit i alla ordets bemärkelser.
Inte bara för att det beräknas ha runt 30 000 hugade besökare varje år. Utan kanske snarare för kampen för sitt existensberättigande.
Länsstyrelsen, polisen, åklagaren, tingsrätten, länsrätten, hovrätten, Högsta domstolen, jordbruksdepartementet, Justitiekanslern, kronofogden, Krapperupsstiftelsen och Kullabergs naturskyddsförening. Alla har de försökt stoppa Lars Vilks projekt. Att bygga utan bygglov, dessutom mitt i ett naturreservat – det är inte tillåtet. Men efter 25 år står träverket fortfarande kvar. Och både Höganäs kommun och Länsstyrelsen stoltserar numera med konstverket på sina hemsidor.
– Det här bevisar en sak. Myndigheterna kan inte reda ut ett konstärende. De trasslar in sig på ett konstigt sätt. Under tiden har jag lugnt kunna fortsätta bygga vidare, sammanfattar Lars Vilks de 25 åren som gått.
Lugnt och lugnt. Flera omgångar i rättssalen har i alla fall resulterat i skadestånd, dagsböter och en tvångsflyttad stenstaty. Rättsärendena har dock försvårats av att Lars Vilks har sålt sina konstverk på Kullaberg till andra personer. För Nimis är inte bara Nimis längre. Under åren har det fått sällskap av stenkonstruktionerna Arx och Omfalos. Dessutom har Lars Vilks utropat området vid Nimis till en självständig stat – Ladonien. Med ministrar, nationalsång, flagga och allt.
Mycket har hänt på 25 år och födelsedagen blev inget undantag. Med start klockan 14.03 på söndagen (Ladonien har en annan tid än Sverige) firades Nimis med fest på stranden nedanför verket. Bland de mer udda inslagen kan nämnas presentationen av ett nytt hemligt vapen i Ladoniens kamp mot Sverige: En missil som riktas mot Stockholm. Ladoniens egen hoppminister hoppade statens nationalsång. Dessutom invigdes en ny vattenbaserad landningsbana för hydroplan och en golfbana som premiärspelades i Ladonien Golf Open.
– Det är ju så populärt med golf just nu så det gäller att hänga med. Banan har bara ett hål eftersom terrängen är så svår. Men det är ett mycket svårt hål, säger Lars Vilks.
Med Lars Vilks egna ord innebär 25-års dagen slutet för Nimis del ett. Del två kommer att vara i lika många år till.
– Sedan är det slut, säger han bestämt.
Men det behöver inte innebära slutet för Nimis. Lars Vilks funderar på att annonsera efter sju fertila kvinnor som kan ge honom sju barn – varav något förhoppningsvis vill fortsätta hans livsgärning.
Hur det blir med den saken återstår att se. Upphovsmannen har i alla fall ett mål han vill uppnå innan det är dags att mönstra av:
– Jag kommer att ägna de närmaste 25 åren åt att göra Nimis helt legaliserat.
Gå till toppen