Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Sandrews vill bli Astoria Cinemas

Sandrew Metronome byter namn till Astoria Cinemas AB. Åtminstone om de nya ägarna får bestämma. Bolagsverket fattar beslut inom två veckor.

Astoria på Nybrogatan i Stockholm är Sandrew Metronomes största biosalong i Sverige. Snart kan den få ge namn åt hela biografkedjan. I maj tog de nya ägarna Triangelfilm, S/S Fladen och Atlantic Film över biografkedjan Sandrews. Sedan dess har de arbetat med att utveckla den nya profilen för biografkedjan. Namnet ska ändras och det ska bli ett nytt utseende på biograferna. Den 28 juli lämnade ägarna in ansökan om namnändring till Bolagsverket.
– Det har funnits flera olika förslag och detta är inte klart än, säger Mattias Nohrborg, vd för Triangelfilm och Sandrews.
Han vill varken kommentera namnförslaget eller berätta om biografens nya profil. Men han är frustrerad över att det dragit ut på tiden.
– Det är inte jag som dragit det i långbänk, det är Patent- och Registreringsverket. Svensk byråkrati helt enkelt, säger han.
Bolagsverket ska nu göra en prövning av namnbytet. Om två veckor väntas de ge besked. Namnet kan stoppas om Astoria redan finns registrerat som varumärke, släktnamn eller om det finns aktiebolag med samma namn inom samma bransch.
Astoria är ett dock ett namn som förekommer i många andra sammanhang. I London finns en musikscen som heter Astoria, i New York ett kvarter och i Köpenhamn ett hotell för att bara nämna några. I danska Aarhus heter stadens biograf Astoria bio. 2002 hade dramafilmen "Astoria" av regissören Nick Efteriades premiär.
Sandrewbiografen Astoria lät byggas på 20-talet av Anders Sandrew. När den invigdes1928 var den med sina 820 stolar kedjans största biograf. Idag har salongen 510 platser och är en av Stockholms två singelbiografer.
Gå till toppen