Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Riskhantering är det smartaste val jag har gjort i mitt liv"

Elisabet Altin blev nyutexaminerad riskhanterare förra våren och har hittills hunnit med två arbetsplatser — först Volvo och nu Räddningsskolan i Revinge.– Riskhantering är det smartaste val jag har gjort i mitt liv. Det är himla roligt och lätt att få jobb, säger hon.

REVINGE. Från början hade Elisabet Altin tänkt att utbilda sig till lantmätare, men hon tröttnade.
– Jag hade ett sommarjobb där min chef sa att det var inne med riskanalys och då kollade jag upp utbildningen. Jag insåg att det var precis det jag skulle bli, säger hon.
Förutom riskanalys läser studenterna ämnen som ekonomi, juridik, sannolikhetslära, miljö och samhällsplanering. Elisabet Altin specialiserade sig på riskekonomi. Efter examen ringde hon till Volvo i Braås som ligger utanför Växjö. Hon fick en projektanställning.
– Jag gjorde en riskanalys av företaget. Det gör man dels genom att iaktta fysiska förhållande, dels genom att prata med anställda – både chefer och medarbetare i produktionen, säger Elisabet Altin.
Hon konstaterade då att det fanns risker för företaget till exempel i samband med strömavbrott.
– Det kostar mycket för företaget och kan förebyggas om man köper ett reservkraftsaggregat som fungerar även vid strömavbrott. Tyvärr hade de inget under stormen i januari.
När projektet var slut fick hon erbjudande om anställning på Räddningskolan i Revinge.
– På Räddningskolan undervisar jag i risk och säkerhet. Jag fokuserar på riskhantering i verksamheter som exempelvis företag, säger Elisabet Altin.
Utbildningen heter Skydd mot olyckor och är två år. Den ersätter den gamla brandmannautbildningen som bara var på 15 veckor. Dessutom undervisar hon på uppdragsutbildningar till myndigheter och företag.
– Jag har arbetat med krisledning. Då iscensätter vi en kris och sedan får de lösa det. I huvudsak går det ut på att de ska själva komma på hur man löser det.
Hur länge hon blir kvar som lärare vet hon inte.
– Jag trivs, men jag vill också arbeta i det privata näringslivet, säger Elisabet Altin.
Gå till toppen