Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaccineringen inför resan kan kosta flera tusenlappar

Med lite tur kan du hitta flygbiljetter till andra sidan jordklotet för bara några tusen kronor. En kostnad som däremot sällan tas upp i reskalkylen är utgiften för vaccinationer. Detta trots att totalsumman för långresenären lätt kan sluta på runt 3 000 kronor.

– Allt beror på vem du är och vad du ska göra på resan. Är du en äventyrare kan det tveklöst bli en rätt stor utgift. Men samtidigt ska du inte överdriva behovet av vaccinationer, säger Sven Haidl, infektionsläkare i Malmö.
Han är medicinskt ansvarig vid Värnhems vaccinationscentral, som i över trettio år drivits på privat basis av läkare och sjuksköterskor knutna till infektionskliniken på Mas.
Tidigare gjordes resvaccinationer på sjukhusens infektionskliniker. I dag finns möjligheten kvar på Universitetssjukhuset i Lund. I Malmö- och Lundaområdet finns dessutom närmare tio privata kliniker.
Resvaccin är bra business.
– Det är inte vettigt att ha köer av friska resenärer på en infektionsklinik. Men i takt med att resandet ökar växer behovet. Det är ett kul extrajobb eftersom du träffar så många förväntansfulla människor, säger Sven Haidl.
På Värnhemscentralen får alla först träffa en läkare för att diskutera igenom vaccinationsbehoven.
– Ytterst är det resenärerna själva som beslutar vad de vill ha även om vi ger råd. Vaccinationer är med några få undantag frivilliga, säger Sven Haidl.
Egentligen är det bara två sjukdomar resande är skyldiga att skydda sig mot. Många stater i tropikerna (bland annat Gambia) kräver intyg på att du vaccinerat dig mot Gula febern.
Och muslimer som vallfärdar till Mecka måste vara vaccinerade mot hjärnhinneinflammation. Pris: 360 kronor.
Sven Haidls främsta råd till långväga resenärer är att göra en vettig riskbedömning. Och där ligger inte vaccinationerna främst.
– Gick det att ta en spruta mot oförsiktighet och bristande omdöme skulle det vara den bästa riskförsäkringen. Sannolikheten att du är full och blir överkörd i Bangkok eller hamnar på sjukhus efter att ha hyrt motorcykel någonstans i Asien är otroligt mycket större än att du drabbas av en konstig tropisk sjukdom, säger Sven Haidl.
Men att upptäcka världen är också att söka äventyr och våga ta risker. Då blir vaccinationer en självklar del. En tjugoåring som åker på långresa till Asien och inte har fast sällskap bör till exempel ta de tre sprutorna som ger skydd mot hepatit B. En svårartad leversjukdom som sprids via blod eller andra kroppsvätskor. Kostnad cirka 1 600 kronor.
– Hur många nya partners kommer inte en ung människa att ha under en sån resa? Kondom är helt nödvändigt som hivskydd. Men du kan också få hepatit genom sex. Eller genom tatueringar i Indonesien eller Thailand. Det finns många situationer som motiverar hepatitskydd, säger Sven Haidl.
Fördelen är att skyddet ger en mångårig effekt och att det därefter bara behövs påspädning med en spruta för att förlänga det. I dag finns ett vaccin som ger ett kombinerat skydd som också täcker hepatit A, där smittan sprids via vatten eller kanske frukt eller grönsaker.
– Skydd mot hepatit A bör alla skaffa sig som reser någorlunda regelbundet. Visserligen förbättras den hygieniska standarden i till exempel stora delar av Asien hela tiden. Det är inte alltid mer motiverat att skydda sig där än hemma. Men än så länge är det att rekommendera, säger Sven Haidl.
Vaccin mot hepatit A tas i två sprutor. I dag råder de flesta vaccinationscentraler även resenärer till östra Europa och Balkan att vaccinera sig mot hepatit A.
En miniminivå för alla resande är att ha grundskyddet i det svenska vaccinationsprogrammet. Det innebär att tjugoåringar bör ta sin femte poliospruta (vi får bara fyra som barn) och att resenärer som är 40 år eller mer också ska vaccinera sig mot stelkramp och difteri.
Sven Haidl tycker att även det allmänna influensavaccinet som finns i Sverige är lämpligt att ta vid fjärran resor.
– Inte för att det skyddar mot en ny influensaepidemi. Men bryter en epidemi ut är det viktigt att veta om det rör sig om den vanliga influensan eller något nytt.
Turistdiarré är en kämpig åkomma under en drömresa till Thailand, Kina eller Brasilien. Dukoral är ett flitigt använt drickbart preparat som ger cirka 60-procentigt skydd och som samtidigt hindrar kolera.
Den som ska till Indien, Peru, Mexiko eller Egypten rekommenderas att använda preparatet med tanke på kolerarisken. Långresenärer bör överväga att ta det, liksom de som ska på några veckors badresa till Thailand.
– Är du äldre, har en tarmsjukdom eller diabetes är det absolut värt att ta Dukoral även till ett väl fungerande ställe som Thailand. Har du plåtmage kan du nog låta bli, säger Sven Haidl.
Två behandlingar är han mer restriktiv med att rekommendera. Malariaförebyggande preparat (se annan artikel) och vaccin mot den dödliga virussjukdomen hjänhinneinflammationen ”japansk encephalit”.
– Det är visserligen en farlig sjukdom, men risken att bli smittad är så liten att det bara är aktuellt för riktiga backpackers i Sydostasien som ska tillbringa mycket tid utanför turistområden, säger Sven Haidi.

Så här mycket kostar det

* Asien. Vacciner för kortidsresenär till turistmiljö i Asien:
Hepatit-A (två doser) 780 kronor
Polio 180 kronor
Stelkramp/difteri 180 kronor
Influensavaccin 150 kronor
Turistdiarré/kolera 380 kronor (för äldre, diabetiker och resande med magproblem)
Totalt: 1 670 kronor
* Afrika. Vacciner för kortidsresenär till turistmiljö i svarta Afrika:
Hepatit-A (två doser) 780 kronor
Polio 180 kronor
Stelkramp/difteri 180 kronor
Influensavaccin 150 kronor
Gula febern 350 kronor
Malariaprofylax 400 kronor
Turistdiarré/kolera 380 kronor (för äldre, diabetiker och resande med magproblem)
Totalt: 2 420 kronor
* Latinamerika. Vacciner för kortidsresenär till turistmiljö i Latinamerika:
Hepatit-A (två doser) 780 kronor
Polio 180 kronor
Stelkramp/difteri 180 kronor
Influensavaccin 150 kronor
Turistdiarré/kolera 380 kronor (för äldre, diabetiker och resande med magproblem)
Totalt: 1 670 kronor
* Jorden runt. Vacciner för den riktiga back-packern:
Hepatit A+B (tre doser) 1 560 kronor
Polio 180 kronor
Stelkramp/difteri 180 kronor
Influensavaccin 150 kronor
Gula febern 350 kronor
Malariaprofylax 400 kronor
Myggnät o myggmedel 280 kronor
Turistdiarré/kolera 380 kronor
Totalt : 3 480 kronor
Fotnot: Priserna gäller på Värnhems vaccinationscentral. Andra vaccinationscentraler håller andra priser. Det går att spara något genom att leta bland centralerna, men prisskillnaderna är inte stora.
Var?
Några vaccinationscentraler Malmö – Lund:
Värnhems vaccinationscentralwww.varnhemsvaccinationscentral.se
Citykliniken i Malmö, www.citykliniken.se
Vaccinationsservice i Malmö, www. halsoservice.nu
Limhamns läkargrupp, www.limhamns-lakargrupp.se
Läkarhuset Ellenbogen i Malmö, www.ellenbogen.nu
Konviktets läkargrupp i Lund, www.konviktet.nu
Lisab vaccinationsservice i Lund
Infektionskliniken, Universitetssjukhuset i Lund
Citykliniken i Lund www.citykliniken.se

Gula febern

Gula febern orsakas av en virusinfektion som sprids med mygg. Dödligheten är hög bland smittade. Resande till Gambia och en rad andra afrikanska stater rekommenderas att vaccinera sig mot sjukdomen. Förutom risken att bli smittad måste myndigheternas krav uppfyllas. Charterresenärer direkt från Sverige behöver inte ha tagit sprutor mot gula febern. Men har du varit i något annat land där smittan finns måste du ha intyg på vaccination. Och det kan räcka med en mellanlandning i en annan stat för att inte bli insläppt vid gränsen.

Grundskydd mot många sjukdomar

Det går trögt att utrota etablerade sjukdomar samtidigt som nya epidemier uppstår.

Smittkoppor behöver ingen längre vaccineras mot.

Men medan larmen om nya virussjukdomar som denguefeber, fågelinfluensa och sars duggat tätt ingår fortfarande grundskydd i det svenska vaccinationsprogrammet mot kolera, polio, difteri, stelkramp och barnsjukdomar som mässling, rödahund och påssjuka.

Var ute i god tid

Flera av vaccinerna måste tas en bra tid innan du reser.

Vaccin mot hepatit B kräver längst planering. En långresenär bör ta kontakt med en vaccinationscentral senast två månader innan avresan.

Ska du till Thailand på badsemester räcker det med några veckors framförhållning.

Turberkulos (tbc)

Allmän vaccinering mot tuberkulos upphörde 1975 i Sverige. Charterresenärer behöver knappast skydda sig även om de söker sig till avlägsna resmål. För långtidsresande till Afrika, Asien eller Latinamerika, som ska vistas mycket bland den lokala befolkningen kan vaccinering vara befogad. Främst bör sjukvårdspersonal som ska arbeta i länder där tuberkulos är vanligt skydda sig.

Gå till toppen