Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det klippt för danska syndare

Tre klipp och rutinerade förare får sätta sig på skolbänken och göra nytt körprov. Den som bryter mot något av 17 förbud tre gånger förlorar körkortet. I torsdags förvandlade sig danska körkort till klippkort.

KÖPENHAMN. Det tog bara en kvart natten till den 1 september innan en bilist blev tagen för fortkörning. Han körde 77 km/tim på 50-väg och priset blev ett klipp i kortet. Plus böter.
Tanken är att man som bilförare inte ska kunna betala sig ifrån exempelvis fortkörning. Och om danskarna kör som de har gjort hittills kommer 100 000 att få sitt första klipp i körkortet det närmaste året. Plus böter.
Tredje klippet innebär att körkortsinnehavaren har tre månader på sig att ta (och betala) sju teoritimmar och åtta körlektioner, samt att klara körkortsprovet. Under den tiden får de köra vidare.

Det får inte den som haft körkort kortare tid än tre år. Efter två försyndelser är det färdigklippt. Kraven på lektioner är desamma, men de nya förarna får inte köra igen förrän de klarat proven.
Sjutton olika trafikbrott ger ett klipp i körkortet.
Bland annat får den som kör mellan 66 och 80 km/tim på 50-väg böta minst 1500 kronor och ett klipp i körkortet.
Den som kör 60 procent för fort blir av med körkortet, utom på motorväg där gränsen går vid 160 km/tim.
Ett klipp i körkortet ligger kvar i tre år.
– Klippkortet är det bästa som lagstiftats om i trafiken i mannaminne. Det drabbar notoriska fortkörare och yrkeschaufförer som rutinmässigt bryter mot fartgränserna. Nu måste de fundera på sitt beteende och ändra sig när de fått sitt första eller andra klipp. Det går inte längre bara att betala när man åker fast, säger René la Cour Sell, direktör på -Rådet for større færdselssikkerhed.
Han berättar att när tyska turister grips för fortkörning i Danmark är det sällan böterna som bekymrar dem. Första frågan är om fortkörningen kommer att rapporteras till Flensburg, där det tyska klippkortssystemet administreras.
Också trafikforskare, cyklistförbundet och polisen har förväntningar på att det nya systemet ska förbättra respekten för hastighetsgränserna och på så vis leda till att färre dör och skadas i trafiken.
En informationskampanj och extra trafikövervakning väntar i Danmark de närmaste veckorna.
I Sverige är något klippsystem, likt det danska, inte på gång.
– Eftersom det finns i många andra länder så är frågan uppe hos oss hela tiden, men det finns inga konkreta förslag, säger Hasse Mattsson, ställföreträdande chef på Vägverkets körkortssektion.
Idag är det länsstyrelserna som gör bedömningar och sköter körkortsindragningar för upprepade trafikförseelser. En fortkörning på mer än 25 km/tim över gällande 70- eller 90-gräns medför till exempel en varning. En andra varning för något inom två år kan leda till indraget körkort.
Gå till toppen