Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Legitimation befogat för hemtjänsten"

Sommarens våg av åldringsbrott och säkerhetsrutinerna för hemtjänsten i Lund blir en fråga för vård- och omsorgsnämnden. Vid kommande sammanträde behandlas ett krav på översyn av säkerhetsrutinerna. Bland annat kommer frågan om krav på obligatorisk legitimation för hemtjänstens personal att diskuteras på nytt.– Jag tycker att en ny granskning av rutinerna är befogad efter allt som hänt i sommar, säger Brita Axelsson (c ) nämndsledamot från Södra Sandby.

I en skrivelse till vård- och omsorgsnämnden undrar hon vilka rutiner och anvisningar som finns i Lunds kommun och om dessa är tillräckliga för att minska stöldriskerna och öka tryggheten hos brukarna.
– Det är inte för att kritisera hemtjänsten som jag begär en granskning, men det kan finnas skäl att se över rutinerna, säger Brita Axelsson.
Hon påpekar att systemet med tydlig fotolegitimation för hemtjänstpersonal med framgång och utan problem fungerar bra i andra kommuner och att Lund borde följa det exemplet.
– Vi har ingen legitimation i Lund och orsaken är enligt vård- och omsorgsförvaltningen att det finns risk för att legitimationen försvinner och sedan kan utnyttjas av obehöriga. Det tror jag inte riktigt på, säger Brita Axelsson.
Hon menar att systemet i Lund istället riskerar att ge hemtjänsten och dess personal dåligt rykte eftersom brottslingarna ofta påstår sig arbeta för hemtjänsten.
– Jag har hört mig för i Helsingborg, en kommun där hemtjänstpersonalen har legitimation, och där har man inga problem med legitimationer som kommer på avvägar. Detta är en viktig säkerhetsfråga för brukarna i Lund och jag hoppas att nämnden kan enas om att utreda det här på nytt, säger Brita Axelsson.

Vård- och omsorgsnämnden behandlar ärendet den 21 september.
Gå till toppen