Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

I skuggan av fotbollen

Några pengar finns inte. Trots det har nio nya spelare sökt sig till Mabi den här säsongen.– Vi trivs tillsammans och håller på med det här för att vi tycker det är så kul, berättar tränaren Anders Hansson. I våras avancerade Malmö Anadolu BI till handbollens division 2. En mer än femtonårig dröm, att klättra i seriesystemet, gick i uppfyllelse.

ROSENGÅRD. Men egentligen har Malmöhandbollens andralag inte råd att spela på den här nivån.
– Vi får längre resor och dyrare domarekostnader. Vi har ingen organisation för den administrativa biten, är tre personer som sköter allting på sin fritid och jobbar ideellt.
– Men vi är ett härligt kompisgäng som ställer upp för varandra och vi ser alla det sportsliga som en utmaning, säger Anders Hansson.
När Malmö BI och Turk Anadolu gick ihop berodde det på att MBI saknade spelare för sitt fotbollslag och tvingades hitta en samarbetspartner. Handbollssektionen fick också namnet Mabi. Men det var MBI som hade alla spelarna.
– MBI ”vann” inget på sammanslagningen. Det är längesen det bodde handbollsfamiljer på Rosengård. Det var den jugoslaviska befolkningen som byggde upp kulturen på 70- och 80-talet, konstaterar Anders.
På den tiden hade MBI en bred ungdomsverksamhet, tog bland annat guld i JSM. I dag finns varken junior- eller pojklag, däremot ett flicklag.
– Handbollen i Mabi har dålig stöttning av huvudstyrelsen. Fotbollen går i första, andra och tredje hand. Vi hade gärna dragit oss ur och återgått till att vara MBI, säger Anders.
För att finansiera division 2-deltagandet var handbollen tvunget att jaga sponsorer på egen hand. Det blev napp från tre håll. Bidragsgivarna såg till att Johan Engström kunde lösas från Lugi – summan var 11000 kronor. Övriga nyförvärv är helt gratis.
– Sju finns med i premiärlaget, berättar Anders.
På pappret är säsongens upplaga av Mabi betydligt starkare än det lag som kom tvåa i trean i fjor och erhöll division 2-platsen eftersom farmarlaget Di Vide inte fick gå upp.
Men det kanske dröjer innan de nya kuggarna är samspelta...?
– Jag tycker vi fungerar som ett lag redan nu. Killarna är träningsvilliga och vi satsar på ett ganska enkelt spel, som alla kan.
Målsättningen i tvåan?
– Som nykomlingar måste det i första hand bli att klara kontraktet.
Vad tror du om premiären mot Björnen i Sjöbo?
– Det är osäkert med bortamatch en fredagskväll. Killarna jobbar hela dan, hinner bara kasta i sig lite mat innan det är dags att åka iväg. Knappast några optimala förberedelser.
– Jag vet inte om våra konkurrenter har möjlighet att ordna spelarna några timmars ledigt på vardagarna, men för oss är det bättre att spela på helgerna, säger Anders Hansson.

Mabi

Tränare: Anders Hansson.
Nyförvärv: Kaj Alstäde, Stavsten, Andreas Arnebert, Ankaret, Nicklas Beijer, Dalhem, Kristian Bogren, Ankaret, Christian Corbes, Malmö HP, Johan Engström, Lugi, Daniel Falck, tillbaka efter ett sabbatsår, Marcus Larsson, Ankaret och Patrik Månsson, Kävlinge.
Förlust: Nermin Risovic, Malmö HP.
Premiäromgången: Björnen–Mabi, Skurup–Mörrum, Åhus–Växjö (i kväll). Eslöv–Team Drott, Kävlinge–Stavsten (söndag).
Serien innehåller elva lag, Ystadpågarna står över i första omgången.
Gå till toppen