Sverige

Fyra gripna för boxsprängningar

Två bankomater sprängdes med tio minuters mellanrum i södra Stockholm tidigt på fredagsmorgonen, en i Aspudden och en i Farsta. Fyra personer har gripits i en bil full av misstänkta rånverktyg men Söderortspolisen efterlyser också en tyngre motorcykel.

STOCKHOLM Den första bankomaten sprängdes klockan 03.27 på Erik Segersälls väg i Aspudden. Tio minuter senare sprängdes den andra, på Farstaplan.
Strax därefter upptäcktes en brinnande bil på Ågesta Broväg i Farsta. Även fotanglar hade slängts ut.
Fyra personer kunde gripas vid kvart i fem på morgonen, säger Söderortspolisens vakthavande befäl Gunnar Samuelsson till TT. Polisen arbetade med att söka igenom området när en taxichaufför tipsade om en misstänkt bil.
I bilen där de fyra satt hittades en mängd saker som misstänks ha samband med brotten: Kofötter, handskar, ficklampor, polisscanner och annat. Männen misstänks tills vidare för förberedelse till grov stöld.
Däremot fanns varken vapen eller sprängmedel i bilen. En teknisk undersökning ska göras för att leta efter rester av sprängämnen.
På fredagsmorgonen var de gripna ännu inte hörda. Åtminstone en av dem är känd sedan tidigare för liknande brott. Polisen arbetar med att höra flera vittnen.
Sprängningarna orsakade stora skador på byggnaderna. "Hål i väggen där bankomaten varit", står det i polisens rapport från Aspudden.
Om några pengar tagits är inte klart.
- Det kan vara mycket pengar. Det beror på när de har fyllt på bankomaten. Har man otur är den påfylld i går kväll, säger Samuelsson.
Söderortspolisen efterlyser en tyngre motorcykel som ska ha setts lämna Farstaplan med två personer på.
Enligt Lennart Nordén, länsvakthavande i Stockholm, ser polisen ett samband mellan händelserna.
- Fotanglar hade lagts ut på Mårbackagatan, Farstavägen och Magelungsvägen i Farsta. Alla tre är ju möjliga flyktvägar från Farstaplan, så det finns helt klart ett samband.
TT: Tror ni att det här kan vara en avledningsmanöver och att det är något större på gång?
- Vet inte. Men det ser ju onekligen ut att vara väldigt mycket detaljplanering nedlagt för att bara vara bankomatsprängning.
Gå till toppen