Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Finsk professor får "Lilla Nobelpriset"

Den finske professorn Kari Alitalo får årets stora nordiska Fernströmpris på en miljon kronor. Han forskar på tillväxtfaktorer som får cancer-tumörer att öka och spridas i kroppen. Priset delas ut i Lund.

LUND. För att cancer ska bli farlig måste den kunna växa och sprida sig. Det gör den med hjälp av tillväxtfaktorer som stimulerar bildandet av nya blod- och lymfkärl.
Blodkärlen förser tumören med näring, lymfkärlen öppnar en väg för tumörcellerna att spridas.
Redan har kunskaperna om hur blodförsörjning av tumörer stoppas lett till behandling av människor med tjocktarms- och njurcancer.
Motsvarande forskning om lymfkärlen har ännu inte kommit lika långt. Lymfsystemet har länge varit ett förbisett område för forskning och blivit hett först under det senaste årtiondet.
– Kari Alitalo är i hög grad ansvarig för att många har fått upp ögonen för att lyftsystemet är ett intressant område för forskning både om cancer och andra slags sjukdomar, säger Jan Nilsson, dekanus för medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Samma familj av tillväxfaktorer är aktiva i tillväxt och spridning av cancertumörer. Kari Alitalo och hans forskargrupp vid Helsingfors universitet har upptäckt två av de faktorer som är aktiva för lymfkärlen.
– När vi blockerar dem stoppar vi två tredjedelar av de celler som sprids via lymfkärlen, berättar Kari Alitalo.
Försöken har hittills gjorts på djur. Alitalo säger att det är omöjligt att sia om när det kan bli dags på människor.
Cancersjukdomar som sprids via lymfsystemet är bland andra tjocktarmscancer, bröstcancer och hudcancern melanom.
De finska forskningsupptäckterna har också gett hopp om behandling av andra sjukdomar i lymfsystemet.
En av dem är elefantiasis, en medfödd brist på lymfkärl. Bristen gör att lymfsystemet inte kan transportera bort vätska utan den samlas i vävnaden i stora mängder.
Hundra miljoner människor världen över lider av den svårt handikappande sjukdomen. Hittills har det inte funnits någon bot.
– Vi hoppas att genom tillväxtfaktorer kunna stimulera dem att bilda nya lymfkärl, säger Kari Alitalo.
Han är mer tveksam till om samma tillvägagångssätt skulle kunna hjälpa bröstcancerpatienter som fått stora svullnader i armarna efter operationen.
– Vi måste vara absolut säkra på att cancern är borta innan vi vågar stimulera nya kärl, säger han.
Kroniska inflammationer är en annan sjukdomsgrupp som Kari Alitalo tror så småningom kan behandlas via tillväxtfaktorerna. Lymfkärlen ökar naturligt vid inflammationer, eftersom ett av lymfsystemets uppgifter är att aktiveras vid sjukdomsattacker, och dämpas igen när attacken är över.
Problemet är att lymfkärlen inte minskar igen när inflammationen blir kronisk.
Om tillväxtfaktorerna kan styras så att inflammationerna normaliseras skulle sjukdomar som ledgångsreumatism och kroniska luftvägsinflammationer förhindras.

"Lilla Nobelpriset"

Stiftelsen bildades 1978 av Eric K Fernström för att stimulera medicinsk forskning. Stiftelsen som leds av hans dotter Elisabeth Fernström delar varje år ut sitt stora pris till en ledande nordisk forskare och sex mindre priser till unga lovande forskare vid landets medicinska fakulteter. Priserna överlämnas i samband med Forskningens dag i början av november. Det stora priset är det viktigaste nordiska priset i medicin efter Nobelpriset och kallas därför ibland det lilla Nobelpriset.
Gå till toppen