Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Operasångaren Lars Ekman är död

Operasångaren och operettartisten Lars Ekman, Bjärred, 76 år, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Ulla och två vuxna barn. Han föddes i Borås och växte upp i Alingsås. 1951-57 utbildade han sig vid Musikaliska akademien och Operaskolan i Stockholm. Sistnämnda år knöts han till Stockholmsoperan och debuterade som Marcel i "La Bohème".

I en intervju från 1961 berättade Lars Ekman att han femton år gammal hade sjungit Sjöbergs "Tonerna" på Sparbankens 125-årsjubileum i hemstaden Alingsås och med den sången också prövat in på Musikaliska akademien. Egentligen hade han varit på väg att bli flygare, men hoppade av efter ett och ett halvt års utbildning och började läsa företagsekonomi i stället för att ha något att falla tillbaka på, berättade han vidare.
Under utbildningstiden vid Akademien och Operaskolan förtjänade Lars Ekman sitt uppehälle som försäljare eller som solist i William Linds radioband. Han medverkade också i den första tv-operan "Cosi fan tutte" som fortsatte på Drottningholmsteatern och blev en stor succé.
1958 kom Lars Ekman till Göteborg där han blev operettidol i "Tiggarstudenten" på Storan. Han medverkade också i bland annat "Boccaccio". Beundrarposten växte och det första utländska engagemanget följde i Trondheim.
1962 anställdes Lars Ekman på Malmö stadsteater av dåvarande teaterchefen Gösta Folke. Första uppgiften blev "Boccaccio" med Sonja Stjernquist som gäst i den kvinnliga huvudrollen. Samma år flyttade Lars Ekman med sin familj till Bjärred och på hösten rapporterade tidningen Arbetet att över 50 000 hade sett (och hört) "Boccaccio". "En avlång - 190 cm i strumplästen - sympatisk ung man, med massor av gyllene karat i strupen", skrev Åke Dahlgren.
Malmös nye operettkung var född. Lars Ekman spelade sedan tillsammans med Ing-Britt Stiber huvudrollerna i de flesta klassiska wieneroperetterna och i musikaler som "Teaterbåten" och "Kiss me Kate". De spelade också in fem LP-skivor.
- Jag försvarar operetten till sista blodsdroppen, sa Lars Ekman till Sydsvenskan 1975.
- Operetten är glitter och glädje och ger fullt legitim förströelse och underhållning åt alla dom som kanske inte har det alltför putslustigt på dagarna, fortsatte han.
I över trettio år tillhörde Lars Ekman Malmö stadsteaters lyriska ensemble. Därefter kunde han ses och höras på Nöjesteatern i Malmö, bland annat i "Klas Klättermus", "Vita Hästen" och så sent som 2001 som Pappa Långstrump i Anders Aldgårds uppsättning av "Pippi Långstrump".
Gå till toppen