Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

LO ville inte ha en anställd som var kristdemokrat

Några fall där personers anställningar avslutats eller ifrågasatts på grund av deras åsikter:

* Sakarias Winberg, försäkringsförsäljare, Leksand. Krist-demokrat som sparkades från LO-Folksam efter att ha skrivit en insändare.
* Bengt Lindström, polisbefäl i Malmö. Åtalades för hets mot folkgrupp och friades i veckan av tingsrätten. Lindström skrev ett mejl till Ilmar Reepalu där han bland annat uppmanade honom att " dra in ditt gigantiska understöd till alla jävla blattar på Rosengård". Länspolismästaren i Skåne Anders Danielsson har sagt att han vill se Lindström sparkad eftersom "vi inte har några lämpliga arbetsuppgifter åt en sådan person". Nu ska polisens personal-ansvarsnämnd avgöra.
*
Torsten Leander, snickare i Karlskrona. Sparkades 1979 från Marinmuseet i Karlskrona. Enligt regeringens bedömning sades han upp till följd av helt ovidkommande uppgifter om hans sympatier för FNL, FiB-Kulturfront och olika väns-terorganisationer. Har fått 400 000 kr i skadestånd. Även i slutet på 80-talet nekades väns-terfolk jobb på grund av att Säpo på lösa grunder kallat dem säkerhetsrisker.
* Eva Nyman, universitetslektor i svenska, Sverigedemokrat sedan 1994, ledamot av kyrkomötet i Uppsala. Var 2002 omtyckt svensklektor i Falun vid Högskolan Dalarna tills stor debatt utbröt om hennes lämplighet på grund av hennes partitillhörighet. Vikariatet förlängdes ej.
* Kenneth Sandberg, byrådirektör, Kävlinge. Sverigedemokrat som sparkades från dåvarande Invandrarverket 1997. Fick en halv miljon kronor i ersättning efter att arbetsdomstolen underkänt uppsägningen.
* Adam Marttinen, Eskilstuna. Sverigedemokratisk politiker som i somras jobbade som sorterare av farligt avfall på soptippen i Eskilstuna. Fick sluta efter en vecka efter att chefen läst i tidningen om hans partitillhörighet.
* Gorm Lind, Sverigedemokrat och obehörig lärare i Trollhättan. Var klasslärare för en mellanstadieklass på Lyrfågelskolan i nästan två år, men när skolan fick reda på att han var Sverigedemokrat tvingades han vara hemma (med lön).
Gå till toppen