Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sudoku populärt sifferpussel

Säg sudoku och hundratusentals svenskar får något vått i blicken. Det lilla mattepusslets popularitet har på några månader exploderat - till bokförlag och nya tidningar stora glädje. - Det är helt enormt. På tre månader har vi sålt 40 000 Sudokuböcker, säger Kristoffer Lind som driver det lilla förlaget Lind & Co.

Stockholm. Det började någon gång på försommaren med att trendkänsliga dagstidningar började föra in ett Sudokuspel på korsordssidan. Sedan dess har det exploderat. I bussen, på rasten, i systemkön... överallt ses folk sitta med pannan i djupa veck, en blyertspenna med sudd i högsta hugg funderandes över vart nästa siffra ska hamna.


Det korsordsliknande spelet går ut på att placera siffrorna 1-9 i ett rutnät. Varje siffra ska sedan finnas med bara en gång i de vågräta och lodräta rader som bildar en kvadrat.

- Det fascinerar en del, möjligen skrämmer det andra när det är siffror, men det har inget med matte att göra, säger Kristoffer Lind.


Sudoku betyder ensam siffra på japanska, men spelet kommer från USA, exporterades till Japan, blev en fluga där och kom i våras till Europa. Ursprungsidén lär dessutom vara gammal och ha kläckts av den schweiziska matematikern Lenhard Euler på 1700-talet.

Spelet är inte bara stort i Sverige - farsoten drar fram över Tyskland, Storbritannien och övriga Norden där möjligen Danmark är värst drabbat.

- På tio-i-topplistan över sålda fackböcker är alla tio just nu Sudokuböcker, säger Kristoffer Lind.


Den här typen av flugor har drabbat oss förr. Jojon i flera omgångar, Rubiks kub för cirka tjugo år sedan, tamagotchidockor för tio år sedan - gemensamt för dem alla är att de blossar upp och försvinner nästan lika fort. Nu har det startats tidningar och klubbar och ska anordnas svenskt och nordiskt mästerskap i Sudoku. Det kan ju hålla liv i trenden ett tag åtminstone.

- Jag hoppas den håller över jul, säger Kristoffer Lind.
Gå till toppen