Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverigedemokraterna rensar ut medlemmar

Sverigedemokraternas vice partiledare Tony Wiklanders indiska adoptivdotter är för mycket för vissa sd-medlemmar. Adoptivdottern skadar partiets trovärdighet som motståndare till mångkultur, menar förre partisekreteraren Jimmy Windeskog. Nu vill partiledningen utesluta Windeskog.

Det var i en artikel i Dagens Nyheter som Tony Wiklander berättade att han har en 29-årig indisk adoptivdotter.
Åstorpsbon Wiklander, som tidigare varit vänsterpartist, socialdemokrat, framstegspartist samt ordförande för alliansen Skånes Väl, valdes i maj till vice partiledare för Sverigedemokraterna.
Uppgiften om adoptivdottern fick Jimmy Windeskog, en veteran inom sd, som varit både partisekreterare och ordförande för ungdomsförbundet, att reagera. ”Vilken trovärdighet har vi som parti när inte ens vice ordförande verkar avvisa mångkulturen?” skrev Windeskog på sin blogg ”BSS Borlänge”.
Han skrev också att Tony Wiklander innan han valdes borde ha berättat för partiet att han genom att adoptera en indisk dotter ”själv bidragit till mångkulturen”.
–Det är ideologiskt oacceptabla uppfattningar. Vi har öppnat ett uteslutningsärende om Windeskog efter detta, säger Jonas Åkerlund i Sverigedemokraternas partistyrelse.
Beslutet om Jimmy Windeskog utesluts fattas i december. Windeskog, som förra året hoppade av från sitt uppdrag som kommunfullmäktigeledamot i Trollhättan och flyttade till Borlänge, anklagades förra året för att ha gjort hitlerhälsning och sjungit en nazistvisa på en fest.
Windeskog är ju veteran i partiet och satt förra året i partistyrelsen. Ni måste väl ha känt till hans åsikter tidigare?
–Vi har inga Beria-skvadroner som hela tiden snokar efter folks åsikter. Nu visar han dessa oacceptabla åsikter svart på vitt, konkret och offentligt. Det är skillnad mot vad man säger i privata sammanhang där man kanske inte är riktigt nykter, säger Jonas Åkerlund.
Fram till 2002 var det Sverigedemokraternas officiella politik att vara emot utomeuropeiska adoptioner. ”Möjligheten till adoption av barn med ursprung utanför Europa skall upphöra”, stod det i partiprogrammet.
Handlar inte det här om att utesluta en medlem för åsikter som partiet nyligen haft?
–Det är ju sant, det har säkert funnits åtminstone en väldig otydlighet i de här frågorna tidigare. Det är en viktig uppgörelse vi har framför oss, det är oerhört viktigt för vår trovärdighet inför väljarna att vi rett ut den här frågan före valet så vi slipper bråk om det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (som år 2000 efterträdde Jimmy Windeskog som ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund).
Windeskogs attack mot adopterade kom upp på Sverigedemokraterna styrelsemöte i lördags. Då uteslöts en annan medlem ur partiet: Sd-Mölndals ordförande Reine Wikström, en före detta nazist som varit medlem i öppet nationalsocialistiska nordiska rikspartiet (NRP).
–Han var nazist på 80-talet och sade nyligen om NRP att ”de var inte så jätterasistiska”. Då har man inte fattat någonting om vad vi tycker egentligen, säger Jimmie Åkesson.
Förra året uteslöts sd-Göteborgs mångårige ordförande, Per Emanuelsson, ur partiet efter att han skickat ett brev med hätskt innehåll till invånare med svenska efternamn i förorten Bergsjön. ”SD kommer ”, skrev Emanuelsson, ”att verka för att Bergsjön delas upp i en mångkulturell del och en homogen del, i väntan på assimilering eller repatriering av de främmande”.
–Det finns inga utrensningsprocesser på gång, säger Jimmie Åkesson. Men partiet utvecklas, och hänger man inte med i den utvecklingen så kanske man ska gå skilda vägar med partiet.
Alla veteraner med tvivelaktigt förflutet sparkas inte ut. Johan Rinderheim, en av partiets grundare och som fram tills nyligen kallats ”chefsideolog”, är petad ur partistyrelsen men får vara kvar i partiet. Trots att var aktiv i det rasistiska Sverigepartiet 1987 och trots att han sympatiserat med bss.
–Jag var på flera möten med bss och prenumererade på deras tidning, har Rinderheim sagt till Sydsvenskan.
Partiledaren Jimmie Åkesson säger sig inte ha betänkligheter när det gäller Johan Rinderheim.
–Alla utvecklas ideologiskt. Han är sverigedemokrat.
Sydsvenskan har sökt Jimmy Windeskog utan resultat.
Gå till toppen