Kultur & Nöjen

Musik via nätet klart billigare än cd-skivor

Sverige har bland Europas högsta priser på cd-skivor. Dessutom är skivorna i genomsnitt dubbelt så dyra i butiken än på legala nedladdningssajter. Det visar en ny undersökning från pris-jämförelseföretaget Pricerunner.

Medan Coldplays senaste skiva kostar 196 kronor i svenska skivbutiker kan österrikare köpa skivan för halva priset. När Pricerunner jämförde priset på skivan i 21 europeiska länder låg Sverige i topp.
– En förklaring är att det är högre moms i Sverige. Den svenska skivbranschen har förlorat 700 miljoner kronor sedan år 2000, ändå är man inte beredd att anpassa sig mer efter vad konsumenten vill ha, säger Victor Dahlborg, marknadschef på Pricerunner.
Trots att allt fler lyssnar på musik genom mobiltelefonen, datorn eller via mp3-spelare fortsätter skivbranschen att sätta höga priser på cd-skivor som säljs i butik.
Ett exempel är Michael Jacksons senaste album ”The Essential Michael Jackson”. Skivan kostar 90 kronor på den billigaste nedladdningstjänsten medan lägsta butikspriset enligt undersökningen är 179 kronor.
Ett annat exempel är Darins senaste skiva. I butiken är priset 159 kronor. Samma skiva på den billigaste nedladdningstjänsten kostar 90 kronor.
Dessutom är internet gränslöst, konsumenterna kan ibland enkelt söka sig till andra länders nedladdningstjänster där priserna är ännu lägre.
– Många ungdomar vill ha låtarna i en mp3-spelare eller i mobilen. Varför tar då skivbranschen ut det dubbla priset för en produkt som ändå har spelat ut sin roll? säger Victor Dahlborg.
Ifpi (skivbolagens branschorganisation) tror inte att cd-skivan är på väg ut. Ifpis halvårsrapport visar att intäkterna från nedladdning ännu är marginell. Den största intäkten kommer fortfarande från försäljning av cd-skivor.
– Men i framtiden kommer säkert vissa artister att bara släppas digitalt för att nå vissa målgrupper, säger Helene Rönnmark på Ifpi.
Hon förklarar de höga butikspriserna med att skivbolagen måste positionera sig.
– Det handlar främst om bolagens prisstrategier, men sedan kostar cd-skivor mer att ta fram, man får ett booklet och mervärden som man inte får på nätet.
Hon tycker inte att Pricerunner kan slå fast att Sverige har Europas högsta skivpriser eftersom de har tittat på ett begränsat antal skivbutiker. Hon håller inte heller med om att skivbranschen är dålig på att anpassa sig efter vad musikkonsumenter efterfrågar.
– Det har funnits lagliga tjänster på nätet i över ett års tid, idag gör man allt för att anpassa sig efter nya distributionsformer.

Fem butikskedjor har jämförts med fjorton nedladdningssajter

Pricerunner har jämfört priserna på cd-skivor i butikskedjorna Megastore, Åhléns, Rocks, Buylando och Skivhuset med fjorton svenska internetsajter för nedladdning av musik: Bengans, Blipbeat/TV4, Cdon, CD-wow, Ginza, Göteborgs Posten, Homedownloads.se, Itunes Sweden, Megastore, MSN Music Club, Musicbrigade, Poplife, Skivhugget och Åhléns. Prisundersökningarna gällde Grammofonleverantörernas Förenings albumtopplista för vecka 41.
Läs alla artiklar om: Fildelning och nedladdning
Gå till toppen