Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukhus opererar farligt feta barn

Barn med hälsofarlig övervikt erbjuds magsäcksoperation mot sin fetma av fyra svenska sjukhus. Barnen är mellan 14 och 18 år.

STOCKHOLM. Operationen gör det omöjligt att äta för mycket. Den har tidigare prövats i mycket begränsad omfattning på tonåringar, uppger Svenska Dagbladet. Läkare som deltar i projektet studerar därför hur effektiv metoden är på så unga människor.

Studien ska pågå ett år. Barnen som deltar i den har minst ett års dokumenterad erfarenhet av behandling mot fetma.
– Det är en mycket svårbehandlad grupp där vi inte kunnat påverka ätbeteendet, säger barnläkaren Claud Marcus som är chef för Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ett 40-tal tonåringar som väger 100-150 kilo får erbjudande om operation från Karolinska sjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping, Universitetssjukhus MAS i Malmö och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. För de flesta av dem är operation det enda återstående alternativet.
– Det kan verka radikalt att operera så unga människor med det är faktiskt betydligt mer riskfyllt att låta dem fortsätta leva med sin fetma, säger Marcus.
Metoden kallas gastric bypass. Magsäcken delas av nedanför övre magmunnen samtidigt som tunntarmen kopplas om för att minska upptaget av näring.
Gå till toppen