Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fredrik Önnevall blir SVT:s man i Kina

I matsalen på Sveriges Television i Malmö sitter Ou Fu Ping med en kopp kaffe. Fast för tv-tittarna i Skåne är han förstås mer känd som Fredrik Önnevall från Sydnytt. Om en knapp månad åker han till Peking för att bli SVT:s första korrespondent i Kina. Och i sin kinesiska presslegitimation heter han Ou Fu Ping.

– Tecknet som uttalas Ou är tecknet för Europa men det är också ett efternamn, ljudmässigt var detta det närmaste ”Önnevall” man kunde komma. Fu är ”rikedom” och Ping är ”lycka” vilket ju också är innebörden av mitt svenska namn, berättar Fredrik Önnevall.
Hans intresse för Kina är gammalt. När Fredrik Önnevall var i tioårsåldern funderade han ofta över vad en kalligrafi med kinesiska tecken som hans morbrors fru tagit med sig hem från Kina betydde. Men hon avslöjade aldrig vad som stod på den.
– För mig blev det som ett hemligt språk som jag ville lära mig, jag ville knäcka det där och få reda på vad tecknen betydde.
Efter ett journalistvikariat på TV4 i Västerås återvände han till gymnasietidens Lund för att återuppta studierna.
– Jag bestämde mig för att börja studera kinesiska på universitetet. Då visste jag inte att det skulle bli så stor uppmärksamhet riktad mot Kina som det nu har blivit. Jag såg bara ett enormt land och ett jättespråk som väldigt få i Sverige kunde tala.
Ett års studier i Lund följdes av ett år i den kinesiska staden Chengdu. Och det var under en bussresa där som han en dag hade en märklig upplevelse.
– Jag fick se en vy som jag kände igen som om det var min egen bakgata. Jag såg berg efter berg som försvann bort i fjärran, som en kuliss. Så slog det mig att det var samma bild som på framsidan av min geografibok som jag hade suttit och tittat på så många gånger när jag gick i sjuan.
– Jag har letat efter den där geografiboken men jag kan inte hitta den.
Som SVT:s första korrespondent i Kina får Fredrik Önnevall, och fotografen Göran Malmqvist, bygga upp redaktionen från början, skaffa medarbetare och skapa kontakter. De delar lokaler med danska DR och norska NRK i ett av Pekings ambassadområden. NRK har haft medarbetare i Kina sedan 1979 medan DR:s korrespondent började för några veckor sedan.
– Jag har ett kontaktnät sedan tidigare, både kinesiska och västerländska vänner som finns där, men vi kommer nog också att anställa en kinesisk researcher i Peking. Jag hoppas ju att vi kan åka runt i Kina så mycket som möjligt.
SVT:s satsning på en Kina-korrespondent hänger förstås ihop med att OS ska hållas i Peking år 2008. Men Fredrik Önnevall ser fler anledningar till att rapportera från Kina.
– Just på grund av att kineserna är så många så blir de anonyma för oss på något underligt sätt. I takt med att de får det bättre ekonomiskt kommer vi att märka mer och mer av dem, kontakterna kommer att bli fler. Och då är det viktigt att avanonymisera dem, inte bara se dem som en stor massa. Annars är det lätt att de upplevs som ett hot.
– Kina består också av en massa individer som man kan relatera till, människor med sina glädjeämnen och problem. Det tycker jag är viktigt att visa.
Det är ett stort land Fredrik Önnevall nu ska bevaka. I Kina bor 1,3 miljarder människor från 56 olika folkgrupper på en yta av 9,6 miljoner kvadratkilometer. Landet har de senaste åren upplevt ett ekonomiskt uppsving och blivit en allt viktigare handelspartner för många länder.
– Är man i Peking kan man tro att Kina är ett väldigt utvecklat och välanpassat i-land. Men så sätter man sig på tåget och efter några timmar är man i ett u-land. Klyftorna mellan rika och fattiga ökar hela tiden och med det ökar också spänningarna i det kinesiska samhället, förklarar Fredrik Önnevall.
75 procent av sin arbetstid ska han rapportera för nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt och de återstående 25 procenten är vikta för kultur- och samhällsprogram. Och så blir det förstås en del sportjobb inför OS.
– Jag är ingen expert på idrott men att göra porträtt på de kinesiska idrottarna och deras satsningar ska bli spännande.
Tre år stannar han i Kina, sedan ska tjänsten utvärderas för att se om det finns ett behov av att förlänga tjänsten där.
– Men i så fall blir det med någon annan, tre år blir lagom för mig, säger Fredrik Önnevall.
I slutet av november lyfter planet mot Peking med en Ou Fu Ping som redan har en lista på drömreportage han vill göra i Kina.
– Ja, jag har jättemånga idéer. Men vilka det är får du se när de kommer i tv.
Gå till toppen