Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Protester mot valfusk i Azerbajdzjan

Azerbajdzjanska väljare röstade på söndagen i ett parlamentsval som ses som ett test på om den före detta Sovjetrepubliken kan bli mer demokratisk. Oppositionen hävdade att valet fuskats bort och förvarnade om demonstrationer. - Valet återspeglade inte folkets vilja och var totalt förfalskat, sade Ali Kerimli, en av tre ledare för oppositionsblocket Azadliq på ett pressmöte.

Baku. - Från 8 november kommer vi att påbörja en fredlig kamp för att det förfalskade valet ska ogiltigförklaras, tillade han.


Myndigheterna har oroats över att valet ska utlösa en revolution liknande den som Georgien och Ukraina upplevt de senaste åren. De verkar göra allt för att det inte ska bli verklighet. Under oppositionsdemonstrationer inför valet har regimen visat att den inte drar sig för att gripa människor och använda våld. Restriktioner har införts mot västerländska tv-bolag för att försvåra direktsändning vid eventuella demonstrationer.

Det styrande partiet YAP, som leds av president Ilham Aliyev, sade på kvällen att det räknar med att behålla sin majoritet i parlamentet.


46,09 procent av landets 4,66 miljoner röstberättigade väljare gick till valurnorna enligt Centrala valkommissionen. Många väljare som TT talade med trodde inte valet kunde ändra något.

- Ledamöterna säger: kom och rösta på mig. Sedan ser man dem inte på fem år förrän de vill att man ska rösta på dem igen, sade Elcir som är i 30-årsåldern och röstade trots att han tvivlar på att det blir bättre.

- Oppositionen? Den kan ju inte ens enas om en ledare, tillade han.

Utländska observatörer i Baku om TT talat med tyckte att valet var ganska välorganiserat.
Gå till toppen