Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Vi gör alltid som rånarna säger"

– Vi gör alltid som rånarna säger. Liv går i första hand, säger Anders, väktare på ett bevakningsföretag i Skåne.
De uppmärksammade värdetransportrånen har fått honom att skärpa vaksamheten.

MALMÖ. När Securitas värdedepå i Helsingborg rånades i slutet av oktober ringde lediga väktarkollegor och erbjöd sig att hoppa in.
– Alla ställer upp för alla här, vi har en bra gemenskap. Och det är ingen som är rädd för att prata om hotbilden. Det är förutsättning för att man ska orka, säger Anders som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt rätta namn.
I drygt två år har han jobbat som väktare med ansvar för att fylla på bankomater, hämta butikers dagskassor och leverera kontanter till banker. Han har själv aldrig utsatts för rån, men känner starkt med drabbade kollegor.
– Rånarna förändrar väktarnas liv, det tar lång tid att återhämta sig. Man känner en enorm frustration över att de ger sig på oss.
Att gå och oroa sig hela tiden blir ohållbart, men samtidigt är det svårt att skaka av sig tanken att något kan hända, säger Anders. Den senaste tidens spektakulära rån har fått honom att skärpa uppmärksamheten betydligt.
– Vi tittar efter bilar som är konstigt uppställda. Är det ett ställe där det är dåligt upplyst kör vi ett varv extra. Man lyser in med helljusen och parkerar så man har uppsikt över hela omgivningen. Känner vi att det inte känns bra så avbryter vi hämtningen eller ringer polisen. Man utsätter sig inte för risker i onödan, säger han.
Vaktbolaget där Anders jobbar slutade med natttransporter vid årsskiftet på grund av ökad rånrisk. Och bortsett från rånkuppen i Helsingborg har Skåne hittills varit förskonat från avancerade värdetransportrån. Ett nära samarbete med polisen kan vara en av anledningarna, tror Anders.
– Vi har en särskild kontaktperson hos polisen som varnar oss för att åka till vissa platser. Och de reagerar alltid snabbt om vi uppmärksammar dem på något avvikande, säger han.
Värdetransportrånen har väckt frågan om ökad beväpning. Idag har väktarna varken skyddsväst, batong eller andra vapen. Och så måste det förbli, anser Anders.
– Om vi har pistol på oss så utgör vi genast ett hot mot rånarna. Nu är det inte vi som är målet utan fordonen.
Dessutom är rånarnas vapen ofta så tunga att en vanlig skyddsväst inte skulle vara till någon hjälp. Istället förlitar man sig på tekniska säkerhetssystem som sedelförstörare och larm i bilarna.
Med en lön på drygt tjugotusen kronor i månaden ligger Anders i den översta lönekategorin för väktare i Sverige. Medellönen ligger på cirka 19 000 kronor, exklusive ersättning för obekväm arbetstid. Men Anders tror inte att högre lön kan kompensera hotbilden.
– Det känns lite fel att kompensera risk med pengar. Då är det bättre att man lägger pengarna på tekniska lösningar i bilarna, säger han.
Han välkomnar all uppmärksamhet kring rånen eftersom det tvingar fram nya rutiner och större krav.
– Jag har inte upplevt att det motarbetas av företaget även om det kommer att kosta dem mer, säger han.

FAKTA: 1 500 vaktar värdetransporter

Cirka 1 500 väktare jobbar med värdetransporter i Sverige. Medellönen är cirka 19 000 kronor i månaden. Fördelningen mellan män och kvinnor är jämn.
Grundutbildningen sker i två etapper och omfattar tio dagars utbildning och drygt tre veckors praktik. Värdetransportväktare genomgår en särskild kurs med fokus på konflikthantering, riskanalys, etik och moral.
För att bli väktare måste man vara minst 18 år, ha dokumenterat god privatekonomi och vara laglydig. Laglydnadsprövning genomförs av länsstyrelsen som måste godkänna alla anställningar av väktare.
Källa: Transportarbetareförbundet
Gå till toppen